INFORMACIÓ JURISDICCIONAL

El CGPJ descarta que la Generalitat accedís indegudament a ordinadors de jutges

No s'han detectat irregularitats en els processos, sistemes, procediments tecnològics ni en la normativa de seguretat

zentauroepp6161890 google190213221129

zentauroepp6161890 google190213221129 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha descartat que la Generalitat accedís de manera indeguda a fitxers amb informació jurisdiccional a través delsordinadors de jutges que exerceixen en aquesta comunitat, segons han conclòs els tècnics als quals es va encarregar investigar el sistema.

El CGPJ, segons informa en un comunicat, ha tancat així la investigació que va obrir el mes de juliol passat, després que diversos jutges de Catalunya comuniquessin que als seus ordinadors havia aparegut un missatge de la Secretaria d’Administració i Funció Pública de la Generalitat que els informava de la possibilitat d’accedir als seus equips per dur a terme tasques de «control i seguiment».

Les diligències informatives s’han arxivat, una vegada el Centre de Documentació Judicial (Cendoj) a què el CGPJ va encarregar investigar el cas conclogués que «no s’han detectat irregularitats» en els processos, sistemes, procediments tecnològics i normativa de seguretat de la Generalitat.

El missatge, que va despertar les alarmes entre un sector de jutges catalans, requeria una «manifestació expressa» del coneixement dels termes i condicions de la instrucció en virtut de la qual es plantejava aquest accés, perquè l’usuari de l’ordinador pogués superar la pantalla.

Informació reservada

Al seu dia, el Departament de Justícia va negar que la conselleria hagués intentat accedir a informació reservada i va precisar que el missatge aparegut a l’ordinador s’havia enviat a tots els treballadors de la Generalitat, en el marc d’una iniciativa promoguda pel Departament de Polítiques Digitals per recordar que els equips informàtics són per a ús estrictament laboral.

Per investigar el succeït, tècnics del Cendoj van visitar el Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI) de la Generalitat per demanar explicacions sobre el funcionament dels serveis associats als equips dels jutges i les seves aplicacions.

Els tècnics es van reunir amb responsables del Departament de Justícia, del mateix CTTI i del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) i els van requerir documentació per comprovar les explicacions que donaven sobre el controvertit missatge.

Els responsables de la Generalitat van adduir davant dels tècnics del Consell que, una vegada detectat que el missatge estava arribant als membres de la carrera judicial, es va paralitzar el seu enviament a aquest col·lectiu.

L’informe del Cendoj conclou, no obstant, que l’enviament d’aquest missatge «no implica que s’hagin produït accessos indeguts a informació jurisdiccional», ni a cap informació que la pogués «comprometre».

Notícies relacionades

Segons els tècnics del Consell, tampoc s’han detectat irregularitats en la «verificació de la informació i documentació aportada relativa als processos, sistemes i procediments tecnològics i normativa de seguretat, especialment els informes d’auditories» i tampoc en les «proves aleatòries» dutes a terme.

El CGPJ afegeix que els tècnics del Cendoj han acceptat l’explicació que els va donar la conselleria de Justícia i que, precisa el comunicat, va ser la següent: «El text no s’hauria d’haver enviat mai als òrgans judicials i Fiscalies de Catalunya. Des de la Generalitat s’han pres les mesures oportunes per garantir que no es torni a repetir una situació similar».