El Govern insisteix a demanar un diàleg que inclogui Torra i es mostra «escèptic» sobre Sánchez

La consellera Budó admet que l'Executiu encara no ha consensuat una posició conjunta sobre la investidura

Reclama recuperar la figura del relator i considera que l'acord de Pedralbes és un «punt de partida»

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts

La consellera de Presidència i portaveu del Govern,Meritxell Budó, ha insistit que la voluntat de l’Executiu català és que el president Quim Torra i el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, encapçalin la negociació política institucional que reclamen JxCat i ERC com a condició per a la investidura de Sánchez. Amb tot, la portaveu ha admès que el Govern no ha consensuat «una posició única i conjunta» sobre aquesta investidura. 

En aquest sentit, ha afirmat que les condicions que està fixant ERC (comprometre’s al diàleg i pactar un pla de treball i reunions amb el Govern) són pròpies d’Esquerra, si bé ha afirmat que també els republicans poden parlar en nom del Govern del qual formen part.

La figura de Torra

«No entenem un diàleg que no inclogui la figura del president, no hi pot haver diàleg entre governs sense les màximes figures d’aquests dos governs al capdavant del diàleg, no preveiem cap altre escenari», ha argumentat Budó. La portaveu també ha compartit la idea que aquesta reunió institucional es produeixi després de la sessió d’investidura. Budó planteja que en el diàleg «es pugui parlar de tot» i que inclogui la figura del relator. «[L’acord de] Pedralbes és un punt de partida, si bé l’escenari des d’aleshores ha canviat, les condicions de diàleg hauran de canviar, hi ha hagut la sentència», ha afegit.

En tot cas, Budó ha deixat en mans dels partits les negociacions per a la investidura de Sánchez. El Govern, ha insistit, reclama recuperar una taula de diàleg en què es pugui parlar també de l’autodeterminació. «Els senyals no són gaire positius, [el Govern central] ha portat el Parlament als tribunals per impedir que es pugui parlar d’autodeterminació. Som escèptics», ha subratllat.

Energies renovables

Notícies relacionades

D’altra banda, el Govern ha aprovat un decret de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls de les energies renovables. La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha admès que està lluny d’assolir-se els objectius de reducció de les fonts d’energia procedents del petroli en benefici de les renovables. Segons Chacón, el nou decret elimina barreres de regulacions anteriors sobre parcs eòlics. És a dir, que afavoreix la implantació d’energies renovables, segons el Govern.

El Govern, d’altra banda, ha aprovat una partida per a obres de rehabilitació en comunitats de propietaris, a través de l’Institut Català de Finances i l’Agència de l’Habitatge, per un valor de 100 milions d’euros.