Negociacions dels pressupostos

Govern i comuns avancen per reformar l'IRPF i l'impost de successions

Si prosperen els comptes, la càrrega fiscal es reduirà per als contribuents amb menys rendes

Artadi (JxCat) critica «els anuncis parcials d'acords parcials»

GRAFCAT651. BARCELONA, 29/11/2018.- La presidenta del grupo parlamentario Catalunya en Comú Podem, Jessica Albiach (i), y su compañero, el diputado David Cid (2i), se han reunido con el vicepresidente de la Generalitat y conseller de Economía, Pere Aragonés (2d), la secretaria de Presidència, Meritxell Massó (3i), y el secretario general de Economía, Albert Castellanos (d), durante la reunión que han mantenido Generalitat y los comunes para abordar los presupuestos de la Generalitat, una negociación que los comunes afrontan sin líneas rojas pero sin renuncias y en la que plantean una reforma fiscal. EFE/Marta Pérez

GRAFCAT651. BARCELONA, 29/11/2018.- La presidenta del grupo parlamentario Catalunya en Comú Podem, Jessica Albiach (i), y su compañero, el diputado David Cid (2i), se han reunido con el vicepresidente de la Generalitat y conseller de Economía, Pere Aragonés (2d), la secretaria de Presidència, Meritxell Massó (3i), y el secretario general de Economía, Albert Castellanos (d), durante la reunión que han mantenido Generalitat y los comunes para abordar los presupuestos de la Generalitat, una negociación que los comunes afrontan sin líneas rojas pero sin renuncias y en la que plantean una reforma fiscal. EFE/Marta Pérez / Marta Pérez (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Efe

Avenç en les negociacions del Govern per obtenir recolzaments alspressupostos de la Generalitat per al 2020. El Govern i els comuns han acostat posicions de cara a introduir canvis en l’impost de successions i en el tram autonòmic de l’IRPF, de manera que la càrrega fiscal es redueixi per als contribuents amb menor renda i augmenti per a aquells que tenen ingressos més elevats.

Segons han explicat a Efe fonts coneixedores dels contactes entre les dues parts, les converses s’han intensificat, i estan especialment avançades quant a la política d’ingressos. Aquest dijous va ser l’última reunió, en què es van constatar els avenços en matèria de fiscalitat.

El denominador comú és una proposta de resolució dels comunsque el Parlament va aprovar el 26 de setembre, durant l’últim debat de política general, que reclamava al Govern «impulsar una reforma fiscal progressiva» que «modifiqui la fiscalitat en l’IRPF i l’impost de successions», un text al qual van donar suport els dos grups del Govern, ERC i JxCat.

L’esmentada resolució també emplaçava el Govern a «posar en marxa la fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic amb l’impost sobre vehicles contaminants, a les activitats econòmiques que generen més gasos amb efecte d’hivernacle i sobre les emissions portuàries de grans vaixells i creuers».

I precisament la fiscalitat ambiental és un altre dels punts en els quals s’han registrat avenços en la negociació entre les dues parts, i per dissenyar aquestes mesures fiscals s’han pres com a referència plantejaments fets per la UE o l’OCDE.

L’anunci d’aquests avenços no ha agradat a JxCat. Elsa Artadi ha criticat els «anuncis parcials sobre acords parcials» que, segons el seu parer, «dificulten» les negociacions dels comptes catalans. «Cada vegada que s’avança i es comença a explicar el contingut de les negociacions, això genera tensions», ha remarcat Artadi, que ha recordat que les converses entre Govern i comuns de l’any passat van acabar sense acord.  

Un IRPF «més just i progressiu»

Per aconseguir guanyar-se el recolzament dels comuns als comptes per al 2020, el Govern treballa en el disseny d’un IRPF «més just i progressiu», de manera que es rebaixi la pressió fiscal a les rendes baixes i s’augmenti a les altes, que suposen menys d’un 2% de la població, apunten aquestes fonts.

No obstant, les fonts consultades per Efe no han entrat en detalls sobre quins trams es podrien apujar o abaixar, a partir de quin nivell d’ingressos, o quina recaptació addicional es podria aconseguir.

En qualsevol cas, aquesta bateria de mesures fiscals que s’està consensuant amb els comuns ha de permetre aconseguir més ingressos per finançar els serveis públics, reduir la desigualtat i impulsar un creixement i una economia sostenible, apunten.

Un altre gest cap als comuns és que, per primera vegada, els pressupostos de la Generalitat per al 2020 vincularan les prioritats del Govern als objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides definits a l’anomenada Agenda 2030.

Reactivació de contactes després del 10-N

Notícies relacionades

El Govern i els comuns van reprendre la setmana passada els contactes per continuar negociant els comptes, amb un projecte de llei que el Govern vol aprovar abans que acabi aquest any a fi que el Parlament el validi a principis del 2020. Després de l’aturada negociadora provocada per les eleccions generals, les dues parts van tenir diversos contactes la setmana passada, i la negociació s’ha intensificat en els últims dies. Per part de la Generalitat, lidera els contactes la mà dreta del vicepresident, Pere Aragonès, el secretari general de Vicepresidència i Economia, Albert Castellanos, mentre que el diputat David Cid és un dels representants dels comuns.

El projecte de llei de pressupostos per al 2020 inclourà uns 2.500 milions d’euros més de despesa en relació amb el pressupost vigent actualment, que és del 2017.