SENTÈNCIA EXEMPLAR

Ciutadans demana a Sánchez que dimiteixi i demani perdó pel «robatori» dels ERO

El vicepresident de la Junta andalusa, Juan Marín, assegura que va fer «el correcte» al reclamar les actes de diputat a Chaves i Griñán

ciudadanos-bal

ciudadanos-bal / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Agencias

El portaveu de Justícia de Cs, Edmundo Bal, ha demanat al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, que dimiteixi en coherència amb la moció de censura que va presentar al seu dia contra el Govern de Mariano Rajoy per la corrupció de la Gürtel i que demani perdó per aquest «robatori de diners públics».

En declaracions als mitjans a la seu de Ciutadans, Bal ha responsabilitzat el president d’un «robatori» xifrat entorn dels 680 milions d’euros, que ha acabat «a les butxaques de persones que ocupaven càrrecs públics en la Junta».

És «especialment vergonyós», ha dit el dirigent taronja, perquè eren uns diners que estaven destinats alsmés necessitats i als aturats i que se l’han gastat «en drogues, alcohol o prostitució».

A part d’altres penes, l’Audiència de Sevilla ha condemnat l’expresident socialista andalús José Antonio Griñán 6 anys de presó per un delicte de malversació i a 15 anys d’inhabilitació i el seu antecessor en el càrrec, Manuel Chaves, a 9 anys d’inhabilitació.

Investidura de Susana Díaz 

Precisament, Bal ha recordat que va ser Ciutadans qui «va treure Chaves i Griñán de la política», ja que el van posar com a condició per recolzar la investidura de Susana Díaz. I mentrestant, ha subratllat, el PSOE i el PP « continuen insistint per veure qui és més corrupte».

Bal creu que Sánchez ha d’assumir la responsabilitat política «davant dels espanyols i els andalusos» per ser el màxim responsable del partit i ha advertit que la sentència d’aquest dimarts és només la punta de l’iceberg perquè es tracta d’una peça separada.

«Quan comencem a veure caure la resta de cireres ens trobarem amb una autèntica xarxa clientelar que el PSOE ha teixit durant 38 anys a la Junta d’Andalusia», ha advertit.

A través del seu compte de Twitter, la portaveu del grup parlamentari, Inés Arrimadas, ha afirmat que la sentència és «demolidora» per al PSOE i pregunta si Sánchez o algú del PSOE assumirà responsabilitats polítiques o és que «la corrupció només és intolerable si és d’altres».

Actes de Chaves i Griñán

El líder andalús de Ciutadans (Cs) i vicepresident de la Junta, Juan Marín, ha defensat que va fer «el correcte» al reclamar que els expresidents de la Junta Manuel Chaves i José Antonio Griñán entreguessin les seves actes ja que avui, quan s’ha conegut la sentència dels ERO, «la Justícia condemna 23 anys de governs del PSOE per robar els diners dels aturats andalusos».

Així s’ha pronunciat Marín en un comentari a Twitter, consultat per Europa Press, després de conèixer-se la sentència, que condemna Griñán a sis anys i dos dies de presó i 15 anys i dos dies d’inhabilitació especial en la coneguda com a ‘peça política’ de la causa judicial sobre els expedients de regulació d’ocupació (ERO), i Chaves a nou anysd’inhabilitació especial.

«Em van dir xantatgista a l’exigir al PSOE-A que Chaves i Griñán entreguessin les seves actes i responguessin per corrupció. Avui la Justícia condemna 23 anys de governs del PSOE per robar els diners delsaturats  andalusos. Vaig fer el correcte en el moment adequat», ha deixat escrit el dirigent de Cs, que al·ludeix a les negociacions que va mantenir Cs amb el PSOE-A liderat per Susana Díaz per permetre la seva investidura en la passada legislatura.

La rapidesa de Rivera

Per la seva part, l’expresident de Ciutadans Albert Rivera s’ha avançat al seu partit a l’hora d’analitzar la sentència i s’ha preguntat si el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, pensa dimitir després d’aquesta sentència. «Tenim finalment la sentència dels ERO del PSOE, han robat als espanyols milions i milions d’euros. ¿Dimitirà, senyor Sánchez? ¿sí o no?», ha publicat Rivera en un apunt al seu perfil de Twitter.

«No va respondre. Vaig insistir en els debats electorals del 28-A i del 10-N. I res», critica Rivera, abans de demanar la seva dimissió. Aquest missatge és el primer de caràcter polític que publica Rivera a les xarxes socials des que va abandonar la setmana passada la presidència de Ciutadans, després de la patacada electoral.

Notícies relacionades

Al seu torn, l’exdirigent taronja reforça la seva posició difonent un vídeo d’una intervenció parlamentària del mes de juliol passat al Congrés, en la qual ja preguntava a Sánchez si dimitiria en cas que els polítics socialistes fossin condemnats.

«Si diu que el problema de la moció de censura va ser un problema de corrupció, vostè dimitirà si hi ha condemna al PSOE pels ERO, ¿sí o no?», va interpel·lar Rivera a Sánchez en aquesta sessió parlamentària, recordant que la moció de censura contra Mariano Rajoy, que va portar a Sánchez a Moncloa, va estar motivada per la sentència del ‘cas Gurtel’.