Ponsatí va avalar un full de ruta de Terradellas després d'una DUI

El pla de l'exdirigent de CDC marcava com a «imprescindible» el «control de territori i una tresoreria suficient»

zentauroepp43340263 clara ponsati190218125258

zentauroepp43340263 clara ponsati190218125258 / Robert Perry

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’exconsellera d’Ensenyament Clara Ponsatí va avalar el 2017 un pla per mantenir el «control del territori» i crear una «tresoreria suficient» a Catalunya després de la Declaració Unilateral d’Independència (DUI), una via que considerava necessària «com més aviat millor».

Així es desprèn d’un correu electrònic que Ponsatí va enviar al’exdirigent de CDC Víctor Terradellas el 4 d’octubre del 2017 i que figura en el sumari, a què ha tingut accés Efe, de la causa que instrueix el titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, sobre la presumpta concessió irregular de subvencions a fundacions afins a l’extinta Convergència. «Comparteixo plenament el teu diagnòstic. Utilitza aquest missatge com a evidència, si ho necessites». Amb aquestes paraules Ponsatí contesta a la petició de Terradellas de proposar a l’expresident Carles Puigdemont que comencin a «buscar fons» i «reconeixement internacional» per declarar la DUI.

Tres dies després de l’1-O, l’exresponsable de relacions internacionals de CDC i actual president de la fundació CATmón, una de les entitats suposadament beneficiàries de la trama de concessió de subvencions fraudulentes, va enviar un correu a nombroses persones, entre les quals hi havia la llavors titular d’Ensenyament, per sol·licitar-li el seu «recolzament» abans de dirigir-se a Puigdemont. Només Ponsatí va respondre el missatge. 

En l’escrit, a què volia sumar adhesions de dirigents vinculats al sobiranisme abans d’enviar-lo a Puigdemont, Terradellas planteja la necessitat d’impulsar «una Declaració d’Independència com més aviat millor» perquè Catalunya es converteixi en «subjecte polític». Per fer possible aquest «impasse», assegura Terradellas, són precises «dues condicions imprescindibles: control de territori i una tresoreria suficient».

A la carta, Terradellas pretén plantejar a Puigdemont que, «sota el seu comandament, de forma discreta i confidencial», li permeti «activar» la seva «acció internacional» a la recerca del «reconeixement» d’altres països a una futura Catalunya independent. «En aquest sentit, proposo al president que, amb el seu vistiplau i comandament, em permeti activar la meva acció internacional per treballar en dos aspectes prioritaris: recerca de fons i recerca de reconeixement internacional», afirma.

Segons l’opinió de Terradellas, la DUI desencadenaria «pressions» en la comunitat internacional que acabarien «reclamant» a Catalunya i a l’Estat espanyol «un referèndum pactat», i, en vista d’això, adverteix: «En cap cas ens hi podem negar».

Notícies relacionades

Finalment, també proposa fer una «petició de finançament» al Banc Central Europeu (BCE) ja que –matisa– no tindrien «impediment, com ara, d’anar a buscar finançament als mercats exteriors». En el marc d’aquesta mateixa causa, el magistrat instructor investiga si l’entorn de Terradellas podria estar finançant l’activitat de Puigdemont a Waterloo (Bèlgica) mitjançant la desviació de diners extrets de les arques públiques.

El jutge basa les seves sospites en un informe de la Guàrdia Civil segons el qual l’exdiputat d’ERC en el Congrés Joan Puig, una persona amb «contacte directe» amb Puigdemont, podria haver demanat 100.000 euros per costejar les despeses de l’expresident català, fugit de la justícia espanyola.