Un exdirigent de CDC va alertar Puigdemont que Romeva li ocultava informació

Víctor Terradellas, afí a l'expresident, va denunciar per carta el «desgavell» de la Conselleria d'Acció Exterior

Va oferir la informació, segons la missiva, a Jan Hartman, que havia sigut cònsol dels EUA a Barcelona

zentauroepp37884803 dijous  30 mar  2017 01 50  acn   rafa garrido  el president191115194413

zentauroepp37884803 dijous 30 mar 2017 01 50 acn rafa garrido el president191115194413

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Daniel G. Sastre

El president de la fundació sobiranista CatMón i exsecretari de relacions internacionals de CDC, Víctor Terradellas, va enviar al juny del 2016 una carta al llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i al seu antecessor, Artur Mas, en la qual els informava del «desgavell» en què s’havia convertit la Conselleria d’Acció Exterior que dirigia Raül Romeva. Terradellas acusava el llavors conseller d’ocultar informació al cap de l’Executiu català i de tenir una visió «poc nacional del treball, prioritzant la relació entre ciutats i no entre nacions».

La missiva va ser trobada en el registre practicat el maig del 2018 a la seu de l’entitat, al carrer del Fonollar de Barcelona, i ha sigut inclosa en la causa que instrueix el jutge Joaquín Aguirre per presumpta malversació de fons i tràfic d’influències. Terradellas, que continua imputat, assegura que Jan Hartman, que havia sigut cònsol dels Estats Units, havia contactat amb ell per posar-lo en alerta sobre el desordre que regnava en el departament de Romeva. «De tot el que em va explicar, preocupa, sobretot, el fet que s’amaga informació al MHP [Molt Honorable President] Puigdemont» una pràctica «continuada» en aquesta conselleria i que «respon a directrius específiques».

Terradellas, que el 2011 havia sigut nomenat secretari de relacions internacionals de l’extinta CDC, no estalviava crítiques a la gestió de la Conselleria d’Acció Exterior per part de Romeva: «No hi ha una línia clara de treball ni respecte a les delegacions ni respecte al missatge que es vol transmetre a l’exterior». «El mateix conseller s’ha volgut significar especialment en les qüestions de cooperació al desenvolupament, però ho ha fet des de la perspectiva d’oenagé i no com a Govern. El personal en qui ha confiat té una visió poc nacional del treball, prioritzant la relació entre ciutats i no entre nacions», es queixava.

Des del Palau de la Generalitat

L’activista exposa que aquesta «descoordinació voluntària» amb Puigdemont per part de Romeva contrastava amb la seva voluntat de coordinar-se amb el Departament de Vicepresidència, a mans llavors del líder d’ERC, Oriol Junqueras, «abans de compartir informació amb el Departament de Presidència». Davant aquesta situació, Terradellas plantejava a Puigdemont la necessitat de dotar-se d’un grup propi per a l’acció exterior dirigit des del Palau de la Generalitat, «més enllà de mantenir el contacte i la trajectòria» que havien estat construint des de CDC i des del Govern. «Convindria adoptar mesures en relació amb la deriva del Departament d’Exteriors», insistia la missiva.

Notícies relacionades

Terradellas era prolífic a les seves cartes a dirigents polítics, com la que va enviar a Mas després de la seva fallida investidura després de les eleccions autonòmiques del 27 de setembre del 2015. En aquella missiva li proposava l’«acció heroica» de cedir la presidència a Puigdemont, fet que al cap d’uns quants mesos va passar.

Londres i la indústria militar

Al president de CATmón, a més de cartes, se li va confiscar documentació diversa, com ara un resum del resultat d’un viatge a Londres el mes de gener del 2014 per entrevistar-se amb un excap del gabinet de l’ex primer ministre Toni Blair. O una anotació en què s’especifica: «departaments: seguretat i defensa, diplomàcia». A la part inferior d’aquesta anotació apareixia Dyncorp, una de les grans empresa privades militars del món, amb seu a Virgínia (Estats Units). La fundació CATmón també va fer un informe sobre com una Catalunya independent s’havia de posicionar a nivell estratègic al món.