DESPRÉS DE LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS

Les accions dels CDR a Barcelona perden força

Unes 500 persones intenten sense èxit bloquejar l'accés a l'estació de Sants

Mossos identifica un centenar de joves acampats a la plaça d'Universitat i en deté un

sants / periodico

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

El poder de convocatòria dels autodenominats Comitès de Defensa de la República (CDR) continua sent important, ja que han aconseguit reunirmés de 500 persones davant l’estació de Sants de Barcelona amb l’objectiu de «bloquejar» aquesta important infraestructura. Aquest dissabte, no obstant, l’acció no ha sorgit l’efecte esperat. L’operatiu conjunt de Mossos d’Esquadra i Policia Nacional, sense oblidar el treball de la seguretat privada de la terminal, ha impedit les intencions dels manifestants. Els viatgers amb bitllet han pogut entrar al vestíbul per la porta posterior i el servei de trens, tant de Renfe com l’AVE, ha funcionat amb total normalitat.

Els moments de tensió a la plaça dels Països Catalans han sigut molt comptats, si bé han anat en augment passades les 12 del migdia. Les persones que hi han anat per intentar bloquejar l’estació s’han trobat un fort cordó policial. I els que hi van aconseguir entrar minuts abans, un centenar de persones, han sigut desallotjades pacíficament, una a una, pels agents de policia, que no han identificat els manifestants si no hi oposaven resistència. Aquests manifestants, que van protagonitzar una seguda pacífica al vestíbul, portaven uns petits cartells en els quals es podia llegir ‘¡Perdona que t’aturi! Tenim ostatges’. Al sortir per la porta principal han sigut rebuts per la resta amb aplaudiments.

Els agents de la policia encarregats de custodiar l’estació no han rebut precisament bones paraules. «Ser policia vergonya em faria», «La policia, tortura i assassina» i «Fills de Franco» són alguns dels càntics que han hagut de sentir els Mossos desplegats a la zona durant les gairebé quatre hores de concentració en contra de la sentència del procés. S’han llançat petits objectes, com llaunes i ampolles de plàstic, i les primeres files, amb desenes de joves encaputxats, ha rebut algunes patacades i empentes per part dels agents. Almenys dues persones han sigut retingudes per protagonitzar aldarulls. Una d’elles, concretament, per intentar impedir el pas dels vehicles i mostrar la seva hostilitat als agents. Uns minuts després, una vegada ha sigut identificat, ha tornat amb el grup de manifestants.

Una manifestant mostra una senyera als agents dels Mossos que custodien l’estació de Sants / JORDI COTRINA

Les protestes a la capital catalana perden força, ja que una vegada desconvocada la protesta davant l’estació prop d’un centenar de manifestants han intentat tallar el trànsit al carrer de Tarragona, a l’altura d’avinguda de Roma, i tampoc ha causat l’efecte desitjat. Diverses patrulles de la Guàrdia Urbana han redirigit el trànsit i, mitja hora després, una dotzena d’agents de la BRIMO han desallotjat sense gaires problemes els activistes de la calçada.

Ocupació «no comunicada»

Notícies relacionades

Mentrestant, a la plaça d’Universitat, els Mossos han actuat per ocupació «no comunicada d’espai públic».L’operatiu ha acabat amb una persona detinguda –sobre ella requeia un requeriment judicial que no havia atès– i 117 més d’identificades.  Segons ha pogut esbrinar l’agència de notícies Efe, la policia autonòmica va rebre fa uns dies la denúncia d’una empresa constructora pel robatorid’una trentena de tanques i un lavabo portàtil, uns elements que posteriorment es va comprovar que estaven sent utilitzats en l’acampada d’estudiants d’universitat i formació professional iniciada el 30 d’octubre passat.

Aquest mateix matí també s’ha sabut que els cinc membres de la Sindicatura Electoral que el Parlament va designar per al referèndum il·legal de l’1 d’octubre del 2017 seran jutjats els dies 27, 28 i 29 d’abril de l’any que ve. Segons ha avançat el portal ‘Vilaweb’, el Jutjat Penal número 11 de Barcelona ha notificat l’obertura del judici oral a Jordi Matas, Tània Verge, Marc Marsal, Josep Pagès i Marta Alsina pels delictes de desobediència i usurpació de funcions.