CLATELLADA DE L'ORGANISME

Amnistia Internacional critica la sentència del procés i demana l'alliberament immediat de Sànchez i Cuixart

Critica que la condemna es basi en una definició «vaga» del delicte de sedició del Codi Penal espanyol i en una interpretació «massa general i perillosa»

olerin42540538 barcelona 16 03 2018   concentraci n independentista para re181017135807

olerin42540538 barcelona 16 03 2018 concentraci n independentista para re181017135807 / CARLOS MONTANYES

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amnistia Internacional (AI) va anunciar que faria públic el seu informe amb les conclusions sobre la sentència del procés, sentència que condemna per sedició a entre 9 i 13 anys de presó nou processatsla sentència del procés,, dimarts que ve dia 19, però la versió francesa del web d’Amnistia Internacional a Suïssa ja les ha avançat, tot i que posteriorment ha retirat l’informe. En l’anàlisi, AI denúncia que els drets a la llibertat d’expressió i de reunió pacífica estan amenaçats i crítica la condemna a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Amnistia considera que la condemna «trepitja els seus drets a la llibertat d’expressió i reunió pacífica» i en demana l’alliberament «immediat». Critica que la sentència es basa en una definició «vaga» del delicte de sedició del Codi Penal espanyol i en una interpretació «massa general i perillosa», com ha avançat Vilaweb.

La «imprecisió del delicte de sedició»

Sobre els líders polítics independentistes condemnats, els sis exconsellers i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, Daniel Joloy, conseller principal d’Administració, Dret i Política d’Amnistia Internacional, comenta que la «imprecisió de la definició del delicte de sedició i la seva interpretació àmplia també posen en dubte les conviccions per a la sedició». L’organisme alerta que la desobediència civil «pacífica» està «protegida per la legislació internacional sobre drets humans» i que una acusació «excessiva per fets de desobediència civil restringeix indegudament el dret a reunió pacífica i viola el dret internacional».

A més, afegeix que s’obre el camí perquè les autoritats estableixin un «sostre il·legal» en el nombre de persones que poden exercir el seu dret de manifestar-se pacíficament alhora. «Una manifestació no perd el seu caràcter pacífic perquè es cometin actes il·legals o alguns manifestants utilitzin la violència», conclou.

Notícies relacionades

El director d’Amnistia Internacional Espanya, Esteban Beltran, considera que «el Congrés ha de modificar la definició de sedició sense demora, per no criminalitzar els actes pacífics de desobediència civil ni restringir indegudament la llibertat de reunió i expressió pacífiques».

La coordinadora a Catalunya, Adriana Ribas, indica que «si els líders polítics catalans han pogut cometre un delicte que legítimament hauria sigut processat a causa de les seves posicions oficials, la seva condemna per sedició, un delicte definit massa vagament, incompleix el principi de legalitat. Les autoritats han de posar remei a aquesta situació sense demora».