El jutge investiga una trama russa de recolzament a la DUI

«A les 5 venia emissari Putin», va ser el missatge que va rebre Carles Puigdemont per part del president d'una entitat sobiranista

La policia va trobar al telèfon de Víctor Terradellas els whatsaps remesos al president» i que aquest va arribar a contestar

zentauroepp43471773 pol victor terradellas191112172419

zentauroepp43471773 pol victor terradellas191112172419 / RICARD FADRIQUE

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Carles Puigdemont va explorar el 25 i el 26 d’octubre del 2017 un pla per obtenir el recolzament de Rússia i la Xina a la declaració unilateral d’independència (DUI) que el Parlament aprovaria l’endemà, 27 d’octubre. El llavors president de la Generalitat va creuar aquells dos dies diversos whatsaps sobre això amb Víctor Terradellas, antic responsable de Relacions Internacionals de Convergència (CDC) i en aquell moment president de la fundació nacionalista Catmón. En l’encreuament de missatges va participar-hi també un tal Miquel, la identitat del qual està intentant aclarir la Guàrdia Civil.

«A les 5 venia emissari de Putin», va escriure el dia 26 Terradellas a Puigdemont en un missatge a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre està investigant una trama russa dins de la causa oberta per presumpta malversació de fons i altres delictes a la Diputació de Barcelona i la Secretaria d’Esport de la Generalitat. Aquest dimarts el jutge ha ordenat quatre detencions, que se sumen a la de Terradellas i una vintena més el maig del 2018.

El 25 d’octubre del 2017 se succeïen les reunions al Palau de la Generalitat. Els nervis estan a flor de pell. Puigdemont dubta entre convocar eleccions autonòmiques o optar per la declaració unilateral d’independència. A les 10.05 hores, el president rep un whatsap des del telèfon de Terradellas, que poques setmanes abans, al setembre, havia viatjat a Moscou. «President, soc Miquel. Estem reunits Víctor i jo amb aquesta gent. En 24 hores ens contesten. A més miraran: 1. Que la Xina digui també alguna cosa. 2. Que divendres abans de fer res, facis videoconferència amb PU».

La sigles del president rus

La policia precisa en un informe incorporat a la causa que PU, «pel context de la conversa, podria tractar-se d’un error gramatical, al·ludint a fer una videoconferència amb Putin, tal com es reflecteix en reiterades ocasions més endavant en la mateixa conversa». Respecte a la Xina, segons la documentació trobada al seu dia per un altre jutjat que investiga els preparatius del referèndum unilateral de l’1-O, la Generalitat tenia previst presentar a Catalunya com un estat independent davant del Govern xinès, amb el qual en paral·lel va negociar un préstec de fins a 11.000 milions d’euros per al banc central de la Catalunya independent que mai va arribar a ser realitat.

El manuscrit trobat al registre de l’oficina de Víctor Terradellas i en què fa referència Zhirinovsky / el periódico

Aquell dia Puigdemont no va respondre el missatge enviat per Miquel des del telèfon de Terradellas. L’endemà, 26 d’octubre, a les 10.44 hores, quan tot indicava que Puigdemont havia decidit renunciar a la DUI i convocar eleccions autonòmiques (tot i que després la decisió definitiva va ser la contrària) Terradellas es queixa al president del seu silenci: «Ho sento. Ni ens has escoltat, crec que ens ho mereixíem. Tot anava endavant i crec que hauríem pogut esgotar fins a l’últim moment, llàstima». En aquesta ocasió, Puigdemont sí que respon: «No tenia ja cap marge. I l’escenari era devastador per a Catalunya. Ho sento. Sé que no és ni fàcil ni agradable acceptar, però no tenia cap convenciment que anàvem a sortir [sic]».

Terradellas hi insisteix: «Ens havien garantit declaració aquesta tarda. Gorbatxov [sic]. Diners per part xinesa. Et demanàvem esperar. A les 5 venia emissari de Putin. Som a la porta del palau. Ens has de rebre. Ens has de rebre. Retard i donar-nos temps». Puigdemont replica de forma escarida: «Jo ara he de fer compareixença». El president tenia previst dirigir-se als catalans a les 13.30 h, tot i que la cita va ser retardada fins a 14.30 h i, retardada de nou, no es va celebrar fins a la tarda d’aquell dia.

La reunió al Palau

Terradellas no es rendeix. Hi insisteix: «Doncs ho retardes i parlem. Hi som en Carles, en Miquel i jo. A 50 m del Palau [de la Generalitat]. Anem cap a Canonges [la residència oficial del president de la Generalitat, contigua al Palau]». Puigdemont hi accedeix: «Pugeu per Canonges». Unes hores després, ja a la tarda, Puigdemont anuncia la seva decisió: no convocarà eleccions autonòmiques i deixa en mans del Parlament la declaració unilateral d’independència.

L’endemà, 27 d’octubre, la Cambra catalana va aprovar la DUI per 70 vots a favor, 10 en contra, dos vots en blanc i l’absència de 52 diputats constitucionalistes com a mesura de protesta. Immediatament, el Senat va aprovar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i el Govern central va intervenir les competències de la Generalitat. Puigdemont i els seus consellers van ser destituïts; el Parlament, dissolt, i els catalans, convocats a les urnes autonòmiques.

El 29 d’octubre, Puigdemont fuig cap a Bèlgica des del seu domicili de Girona. El segueixen alguns consellers. Terradellas, pel que sembla, no devia saber res de la partida del ja expresident, ja que a les 9.27 del matí li escriu un altre whatsap: «Estimat president. Després del seu discurs d’ahir, ara toca jugar i guanyar la partida de les legitimitats. Demostrar el nostre sentit d’Estat i control del moment polític [....] S’ha de seguir aquest camí i s’ha de mantenir el lideratge i comandament. Demà a Palau caldria arriar la bandera espanyola i blindar l’edifici amb una crida pacífica a la població. És necessari que llisti [sic] de nou el major Trapero i ordeni als Mossos que hi siguin i, així sabrem, també, el seu nivell de lleialtat (molts us seran lleials a vos i a Trapero)». Puigdemont no hi va respondre.

El telèfon delator

Notícies relacionades

Aquests missatges van ser descoberts en un dels telèfons mòbils utilitzats per Terradellas i confiscats a la seu de Catmón, al carrer del Fonollar de Barcelona, en el registre ordenat pel jutge Aguirre el 24 de maig del 2018. Molts altres whatsaps evidencien les estretes relacions que Terradellas mantenia amb destacats diputats i dirigents de l’extinta CDC, del PDECat, ERC, la CUP i l’ANC.

En aquell registre, la Policia Nacional, que més tard va ser rellevada en les indagacions per la Guàrdia Civil per decisió del jutge, va trobar documents que apunten a una trama russa lligada al procés. Un dels més destacats és «un esborrany manuscrit de missiva», segons la policia, el destinatari de la qual podria ser Vladímir Volfovitx Jirinovski, l’ultra que lidera el Partit Liberal Democràtic de Rússia i a qui els investigadors situen com a possible mediador de Putin. L’escrit, redactat en català, està encapçalat amb un «Apreciat Vladímir Volfovitx. Sabem de la gran posició en defensa dels drets democràtics i el convidem demà a assistir a la sessió del Parlament on es declara la república de Catalunya, on en aquests moments té una gran part dels drets intervinguts [sic]». Es desconeix si aquest missatge va ser rebut o no pel polític rus, que s’ha declarat públicament partidari de la independència de Catalunya. En altres documents confiscats figura el nom de Putin.