L'ENDIMONIADA INVESTIDURA

ERC i JxCat se citen a una reunió per pactar les condicions de la investidura de Sánchez

Els neoconvergents plantegen que en la trobada també participi la CUP

Els republicans busquen una «unitat d'acció» independentista en el Congrés

zentauroepp50845145 la cap de llista de jxcat el 10 n  laura borr s  amb el pres191116130911

zentauroepp50845145 la cap de llista de jxcat el 10 n laura borr s amb el pres191116130911 / Bernat Vilaro

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb poques hores de diferència, aquest divendresERC i JxCat s’han situat a mantenir una reunió per consensuar les condicions de cara a la investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez. Els neoconvergents han plantejat a més que en aquesta cimera també hauria de participar la CUP.

En declaracions a TV-3, Borràs ha remarcat que, si no van ser possibles les seves propostes d’una llista unitària independentista a les generals ni el grup únic en el Congrés, ara és necessària la «unitat estratègica» de JxCat, ERC i CUP a la Cambra baixa. En aquest sentit, ha citat els «23 diputats independentistes» d’ERC (13), JxCat (8) i CUP (2) a celebrar una «cimera» que serveixi per acordar les condicions que després cada partit traslladarà als negociadors del PSOE de cara a la investidura.

Borràs ha considerat que les tres forces independentistes han «de compartir» les condicions que es plantegin al PSOE i ha dit que, en concret, la posició de JxCat és que no hi ha d’haver «xecs en blanc» ni s’ha «de pagar per endavant». L’exconsellera no ha pogut precisar la data d’aquesta possible trobada perquè encara espera que ERC es pronunciï sobre la seva proposta. En tot cas, ha puntualitzat que s’haurà de celebrar després de dimarts que ve, ja que per a aquell dia la CUP ha convocat la seva reunió interna per debatre la seva posició.

Resposta per carta

Notícies relacionades

Poques hores després d’aquesta invitació, el cap de llista d’ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, ha enviat una carta a JxCat per demanar una reunió que serveixi per consensuar una «unitat d’acció» de cara a les negociacions de la investidura després de l’increment del recolzament a l’independentisme en les eleccions generals.

A la carta, que també firma la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, esperen que la trobada serveixi per avançar en la «unitat de l’independentisme per encarar els reptes comuns» que han d’afrontar, i confien que siguin capaços d’arribar a acords que permetin avançar cap a l’autodeterminació. Els republicans també tenen previst reunir-se amb la CUP durant els pròxims dies i mantindran una altra trobada amb EH Bildu.