ELS PLANS DE LA PLATAFORMA

La Policia creu que Tsunami Democràtic es planteja una «acció espectacular» a Madrid

Fonts dels serveis d'Informació afirmen que el moviment té aquesta opció «sobre la taula», i consideren «improbable, però no impossible» que aconsegueixin dur-la a terme

Interior contempla una possible mobilització de protesta davant del Congrés dels Diputats que tindria «tanta repercussió internacional» com la de l'aeroport del Prat

aeropuerto-barcelona

aeropuerto-barcelona

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Una acció sorpresa en un lloc «estratègic» de Madrid seria tan bon «aparador» per a Tsunami Democràtic com ho va ser l’aeroport del Prat, a Barcelona, o el tall de la frontera a la Jonquera. Els serveis d’Informació del Ministeri de l’Interior van confirmar a EL PERIÓDICO que el moviment independentista té «sobre la taula» i es planteja la possibilitat d’actuar a la capital d’Espanya. Consideren «un escenari improbable, però no impossible» que ho faci en els pròxims dies.

«S’haurien de desplaçar durant moltes hores i, per evitar filtracions, haurien de coordinar-se només a través de la seva ‘app’ per a mòbils, que encara no funciona gaire bé», expliquen aquestes fonts, que afegeixen que, si Tsunami decideix finalment actuar a Madrid, intentaria que fos «una cosa espectacular i molt específica». «No sembla probable que es conformin amb intentar una acampada en un lloc com la Plaça Major, a l’estil del 15-M, això no duraria gaire», afegeixen.

El Congrés

Les fonts consultades per EL PERIÓDICO creuen que un objectiu de Tsunami a Madrid pot ser el Congrés dels Diputats, per la seva localització i la seva repercussió. El Parlament de Catalunya ja va ser objectiu d’accions i possibilitats d’intervenció per part de diferents grups independentistes. Quant al Congrés, ja hi va haver, anys enrere, manifestacions d’indignats les portes. Si el Tsunami aconseguís acostar-se al Congrés, hi hauria «càrregues policials i fotos de turistes... La repercussió internacional podria ser més gran que la que van aconseguir amb l’aeroport del Prat», recalca un analista.

El 14 d’octubre, després de la difusió de la sentència del procés, i gairebé mentre iniciava l’ocupació de l’aeroport del Prat, Tsunami va difondre un comunicat en què anunciava que «milers de vehicles» anaven a marxa lenta per col·lapsar l’aeroport de Barajas. L’acompanyava d’imatges d’embussos. Era una ‘fake’, una falòrnia, desinformació que, aquell dia, buscava «distreure», segons fonts policials.

La iniciativa

«Estem veient que l’estratègia de Tsunami serà, sempre que puguin, una acció cada dia.‘Hit and run’. Colpejar i córrer. Quan veuen que estan sent superats, que el rendiment propagandístic d’una acció és decreixent, anuncien que es retiren. Després en comencen una altra en un altre lloc. Busquen el multifocus, donar guerra, provocar el cansament i el desànim entre policies. I també cridar l’atenció, sortir molt en premsa, televisió i xarxes socials», expliquen fonts dels serveis d’informació.

Notícies relacionades

La batalla contra Tsunami no és senzilla i és desigual. Tenen més de 400.000 persones al seu canal de Telegram. A més, «ells no han de complir regles, nosaltres, sí. Porten la iniciativa i nosaltres reaccionem, anem al darrere. No tenim recursos infinits», expliquen fonts policials.

Madrid seria una gran «finestra» per a Tsunami. I les pròximes dates ajuden. Des del 18 de novembre hi haurà tràfec al Congrés perquè els nous diputats s’hauran d’acreditar. Entre el 2 i el 13 de desembre se celebrarà la Cimera del Clima, per a la qual la policia espera l’arribada de centenars antisistemes procedents de tot Espanya i Europa. I el 3 de desembre se celebrarà la sessió de constitució del nou Congrés, on hi haurà per primera vegada dos diputats de la CUP.