RECURSOS D'APEL·LACIÓ

El fiscal defensa que continuïn presos cinc dels CDR imputats per terrorisme

La defensa al·lega vulneracions de drets i arrelament familiar per reclamar la seva posada en llibertat

Entre ells figuren el del considerat responsable dels ERT, mentre que el 'cuiner' no va demanar que la seva impugnació es veiés en una vista

zentauroepp50784543 cdr191107123240

zentauroepp50784543 cdr191107123240

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El tinent fiscal de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, ha demanat a la Secció Segona del Penal de l’Audiència Nacional que ratifiqui la presó de cinc dels set independentistes radicals que el jutge Manuel García-Castellónpresó de cinc dels set independentistes radicals va empresonar el 26 de setembre per integració en organització terrorista, conspiració per cometre estralls i tinença d’explosius. Per la seva banda, la defensa que exerceix en aquests casos advocats del col·lectiu Alerta Solidària ha considerat que «era una situació injustificable i en el dia d’avui insostenible tant jurídicament com socialment», segons Eva Pous, que exerceix com a portaveu.

Fonts jurídiques han assenyalat que un altre,Jordi Ros, considerat el ‘cuiner’ de la presumpta cèl·lula terrorista pel seu coneixement per a la fabricació d’explosius, també ha impugnat davant la Sala Penal la interlocutòria del magistrat que el va empresonar, però a diferència dels seus companys, tots representats per lletrats pertinents al col·lectiu Alerta Solidaria, no va demanar que es fes una vista per resoldre el seu recurs. La fiscalia mantindrà en el seu cas el mateix criteri, ja que, segons la Guàrdia Civil,«existeix una intencionalitat clara, orientada a l’adquisició de coneixements i pràctica suficient per a la fabricació il·lícita de substàncies explosives deflagradores», que xifren en 15 tipus.

Els ERT

En la vista, en la qual no han sigut presents els imputats, les defenses han al·legat diverses vulneracions de drets humans, entre les quals figuren que Guillem Xavier Duch, considerat capitost del grup dels Equips de Resposta Tàctica (ERT), creat per un altre d’ells, Ferran Jolis, es troba en situació d’incomunicació com els presos de seguiment especial per la seva perillositat (Fies). També Ros està catalogat com a Fies.

En el que sí que van coincidir totes les defenses, el recurs de les quals es veia en una vista (les de Duch, Jolis, Eduard Garzón, Xavier Buigas i Àlex Codina) és en sol·licitar la seva posada en llibertat negant l’existència de risc de fuga per l’arrelament familiar que sostenen que tenen i denunciar vulneració del dret defensa per les informacions publicades sobre l’actuació dels seus defensats. Segons Pous, en cas de no aconseguir aquesta llibertat, sol·licitaran el seu trasllat a presons catalanes. També va afirmar que la investigació s’hauria de seguir en jutjats catalans, malgrat que l’Audiència Nacional és el tribunal especialitzat en terrorisme. 

Notícies relacionades

En principi sembla difícil que els arguments de la defensa prosperin després del contingut de les intervencions telefòniques i els seguiments als quals van ser sotmesos durant mesos. A més, dos dels imputats, Ferran Jolis i Jordi Ros, van corroborar a l’Audiència Nacional gran part dels indicis existents contra els detinguts en l’operació Judes, com la preparació d’explosius, tot i que per «fer soroll», van dir, ila presa del Parlament, per a la qual comptaven amb el beneplàcit del president de la Generalitat, Quim TorraQuim Torra.

L’altre pres, Tomàs Germinal, també ha impugnat el seu ingrés a la presó, però la corresponent vista per revisar-la se celebrarà un altre dia.