SUMARI DE L'OPERACIÓ JUDES

Un CDR pres parla d'un altre grup preparat per actuar al desembre

Un altre dels detinguts va admetre davant del jutge que 'Els Escamots' estaven preparant termita

Entre els seus objectius, a més d'ocupar el Parlament, estava atemptar contra torres d'alta tensió

zentauroepp50784543 cdr191107123240

zentauroepp50784543 cdr191107123240

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Juan José Fernández / J. G. Albalat

La investigació dels CDR inclou moltes converses mantingudes entre els investigats sense saber-ho. Entre elles figura una entre presumptes membres de la cèl·lula del’Equip de Resposta Tàctica  (ERT), a la qual l’Audiència Nacional atribueix terrorisme, conspiració per cometre estralls i tinença d’explosius, en la qual Eduard Garzón es mostra partidari d’augmentar les seves accions. A més, diu haver-se reunit amb un grup, al qual denomina‘Els Escamots’, de Vic, que està disposat a actuar a partir de desembre, gener i febrer. Davant de la Guàrdia Civil i davant del jutge el seu company Jordi Ros aporta una dada encara més significativa: que aquestes persones «estaven intentant desenvolupar tèrmit» –l’explosiu d’alt poder incendiari que els agents els havien confiscat els detinguts de setembre. 

En la conversa, inclosa al sumari al qual va tenir accés EL PERIÓDICO, Garzón, que va ingressar a la presó fa gairebé un mes, juntament amb sis radicals independentistes més, afegeix que aleshores «serà impossible», perquè, segons la seva opinió, en aquells mesos, posteriors a la sentència del procés, que es va conèixer el 14 d’octubre, «hi ha d’haver una resolució o bé política o bé que la Generalitat digui totes a una en unes eleccions».

La Guàrdia Civil assenyala que Garzón i un altre dels presos en aquesta causa, Jordi Sola, els dos considerats experts en explosius i del «nucli productor», es van reunir amb el grup de Vic el 21 de setembre, només dos dies abans de ser detinguts. Els investigadors sumen a aquesta conversa sobre possibles accions a finals d’aquest any i a principis del pròxim la declaració que davant d’ells va prestar Jordi Ros, el principal «cuiner» d’explosius de l’ERT. L’arrestat va assegurar que Garzón li havia dit que coneixia un grup «que estava intentant desenvolupar la termita i que sabia que tenia el seu altre projecte més avançat». Quan li va preguntar qui era, Garzón li va facilitar un contacte per l’aplicació de missatgeria Signal. Davant del jutge, Ros va admetre que aquest altre grup «és a Vic».

Al maig va quedar amb un dels seus integrants. Per identificar-se, ja que no es coneixien, van acordar anar vestits amb una samarreta vermella. En la cita, li van mostrar una prova de termita que «era molt poc exitosa». Ros va quedar després amb Eduard Garzón a la terrassa del Bar Plaça de Sabadell per explicar-li aquesta trobada.

Torres d’alta tensió

A més, en la seva declaració davant del jutge, Ros va reconèixer que ell havia inspeccionat una torre d’alta tensió per incloure-la en els plans de sabotatge del grup. Si bé no va aclarir per a quin tipus d’acció específica va examinar la torre, sí que va dir que va desestimar atemptar-hi: «L’acció no és viable», va dir als seus companys, referint-se no només a una voladura o demolició de la torre, també a un tall de cables. «És que et poses allà sota, veus aquell estri, i dius: a qui se li acudeixi fer-ho... el primer pringat és ell».

Segons el sumari de l’Operació Judes, Ros sabia que «un tal Pere Dalmases» –que no ha sigut detingut– atemptaria contra una torre elèctrica, i va parlar amb Garzón perquè, segons va reconèixer l’imputat davant del jutge, es posés en contacte amb Dalmases perquè tenia un pla per «fer alguna cosa» amb una torre d’energia. «Jo de seguida vaig dir que no, que amb ell res, perquè per mi és un temerari i no m’hi avinc. I ho va descartar», va relatar Ros.

L’ANC els ignora

Notícies relacionades

En la conversa que mantenen Garzón i un tal Erik en la qual apareixen ‘Els Escamots’, tots dos critiquen la falta d’iniciativa dels CDR. «¿Per què no som 200.000 cotxes al tram de la Ronda de Dalt del Litoral entre Barcelona i l’Aeroport?», diu Garzón al seu interlocutor, a qui també proposa fer barricades. «Es fa una barricada i no sé, ja està, això ja seran tecnicismes després d’una acció que es vegi clara», afirma just abans de queixar-se de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que diu que els ignora.

Erik respon que ells sempre han anat de cara a les reunions amb l’ANC. Afegeix que la seva actual presidenta, Elisenda Paluzie, «ha estat asseguda en una puta reunió i ens ha dit ‘sí, sí, sí’ i després ens l’han fotut per darrere». Garzón respon que es no poden fiar de l’organització sobiranista. Les seves paraules contrasten amb les del seu company de cèl·lula, Ferran Jolis, que en una altra conversa diu que ella «va en la bona direcció».