CODI XIFRAT

Batuts de maduixa, cacauets, jules, indians, Gandalf i Lisa: diccionari de noms en clau dels CDR

La gran varietat dels apel·latius es troba en la manera en què es referien als telèfons mòbils i les targetes SIM amb què funcionen

zentauroepp50701162 diversos persones dels cdr que es manifesten durant l acte c191107191651

zentauroepp50701162 diversos persones dels cdr que es manifesten durant l acte c191107191651 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El sumari de la causa que instrueix l’Audiència Nacional contra els membres de l’Equip de Resposta Tàctica dels Comitès en defensa de la República (CDR) està ple de malnoms i paraules en clau amb què els nou detinguts pensaven que estaven garantint la seguretat de les seves comunicacions, sense saber que estaven sent monitorats per la Guàrdia Civil.

La gran varietat es troba en la manera en què es referien alstelèfons mòbils i les targetes SIM amb què funcionen, eines que consideraven vitals no només per comunicar-se entre ells, sinó també per coordinar les accions de carrer i per executar, arribat el moment, l’assalt i l’ocupació del Parlament de Catalunya garantint que els que fossin dins poguessin mantenir contacte amb l’exterior.

De les diverses converses es desprèn que es referien als mòbils i a les targetes SIM, alternativament, com a «batuts de maduixa», «cacauets» i «chus», però també hi ha qui anomena el seu telèfon «jules» (Jordi Ros) o «andrew» (Guillem Xavier Duch).

Coordinació mitjançant telèfons de seguretat

Per a les accions dels CDR, muntaven el que anomenaven CECOR –centre de coordinació– i que, segons va explicar el detingut Ferran Jolis a la Guàrdia Civil en la seva declaracióFerran Jolis, consistia en un telèfon de seguretat amb què s’activava «charlies» i «indians», dos termes més en clau per referir-se als responsables de cada quadrant en què dividien la zona d’acció i als‘soldats’que operaven sota les seves instruccions, respectivament.

També posaven noms en clau per referir-se a terceres persones, com a l’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont, que anomenaven Lisa, o l’actual president, Quim Torra, a qui li deien Gandalf, el cèlebre mag gris de la novel·la de J. R. R. Tolkien, ‘El senyor dels anells’. Es desconeixen, de moment, les raons d’aquests apel·latius.

El mateix Ferran Jolis, que es feia dir Jules, va revelar davant la Guàrdia Civil el significat d’alguns dels apel·latius: Alice és el també detingut Jordi RosAndrew o Andreu seria Guillem Xavier Duch, i a David Budria li van posar el nom en clau de Connor. Xavier Buigas responia per Txevi i per Serrallonga, apel·latiu que també tenia el grup de Signalque compartien: Els Serrallonges.

Pilots

Notícies relacionades

També hi havia altres grups de persones a qui es referien amb malnoms particulars, com ara els Escamots, que, segons la Guàrdia Civil, compondrien un segon «nucli productor» de precursors d’explosius amb intenció de passar a l’acció en una línia similar a les de l’equip de resposta tàctica desmantellat.

Quant als llocs i esdeveniments, a la seu del Parlament li deien Palau Gran i la protesta entorn d’aquest, quan el gener del 2018 es va celebrar la investidura frustrada de Puigdemont, és el que anomenen 30G. Mentrestant, les dues vivendes on van manipular o van emmagatzemar productes químics eren denominades laboratori