DINERS PÚBLICS GASTATS EN PROSTÍBULS

Chaves abandona la comissió d'investigació del Parlament andalús després de denunciar la seva «instrumentalització»

L'expresident andalús retreu que se'l citi en ple tancament de la campanya electoral

Susana Díaz, José Antonio Griñán i María Jesús Montero ja van avisar que no hi acudirien

L’expresident andalús Manuel Chaves, davant la comissió parlamentària que investiga irregularitats en la Fundació Andalusa Fons de Formació i Ocupació.

L’expresident andalús Manuel Chaves, davant la comissió parlamentària que investiga irregularitats en la Fundació Andalusa Fons de Formació i Ocupació. / María José López (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El Parlament d’Andalusia ha viscut aquest dijous una jornada insòlita a compte de la negativa de l’expresident autonòmic socialista Manuel Chaves a declarar en la comissió que investiga les suposades irregularitats en l’ús de fons públics de l’extinta Fundació Andalusa per al Foment de l’Ocupació (Faffe), un dels dirigents del qual va gastar més de 42.000 euros amb la targeta de crèdit oficial en prostíbuls de la regió.

Chaves, que va ser president de la Junta d’Andalusia durant 19 anys, ha acusat el PP, Cs i Vox d’«instrumentalitzar» la comissió al fixar les compareixences de dirigents socialistes en ple tancament de campanya electoral, i els ha retret, a més, que s’hagi trencat de manera «arbitrària» la «neutralitat política» exigida a la Cambra regional, la qual cosa contribueix, ha afegit, a la desafecció dels ciutadans.

Chaves era màxim responsable de l’Administració andalusa quan suposadament es van cometre els excessos i les irregularitats a la Faffe, un organisme dependent de la Conselleria d’Ocupació. L’entitat, que va disposar d’un pressupost de 828 milions d’euros entre 2004 i 2010,va acabar convertida, segons les investigacions, en un colador de càrrecs afins al PSOE, a més de detectar-se diverses irregularitats com l’ús de les targetes oficials en clubs de cites, com va denunciar el PP durant la passada campanya electoral autonòmica.

En la passada legislatura, Cs ja va intentar dur a terme una comissió d’investigació parlamentària per depurar responsabilitats polítiques del cas que ja investiguen els tribunals, però el PSOE només hi va accedir quan ja sabia que avançaria la cita amb les urnes, per la qual cosa la comissió va decaure immediatament.

Citacions a 72 hores d’acudir a les urnes

Des de l’arribada del PP i Cs al Govern andalús al gener, la comissió ha sigut un dels assumptes pendents, tot i que no es va decidir posar-la en marxa fins a just l’inici de la campanya electoral del 10-N. La majoria que, amb el recolzament de Vox, tenen aquestes formacions a la Cambra autonòmica va permetre, a més, fixar l’inici de les compareixences just a 72 hores abans de la cita amb les urnes. El PSOE andalús va provar fins a l’últim moment d’ajornar la comissió, apel·lant precisament a la interferència amb el procés electoral, però va ser en va.

No obstant, els altres compareixents citats per a aquest dijous ja van avançar que no hi acudirien: José Antonio Griñán i Susana Díaz han argumentat que no han rebut la citació, mentre que la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha justificat que a aquella hora tenia un debat en directe amb altres candidats i ha apel·lat, a més, a un informe del Consell d’Estat que nega a la Cambra autonòmica competències per citar un membre de l’Executiu central.

En una sessió molt tensa, Chaves ha retret als partits de dretes «la necessitat imperiosa que existia» per citar-lo «abans de la data electoral». «Sempre que vulguin investigar la veritat, em tindran, però tinc la sensació d’haver sigut manipulat i instrumentalitzat en la meva condició de ciutadà i d’expresident de la Junta, haurien d’haver tingut una deferència democràtica per haver-me citat en aquestes condicions», ha afirmat, davant de les queixes del president de la comissió, Enrique Moreno (Cs) perquè afluixés les crítiques i se cenyís al motiu de la compareixença. En alguns moments, Montero ha arribat fins i tot a silenciar-li el micròfon. «És insòlit i no m’ho podran negar», ha seguit Chaves, que ha remarcat el fet que aquesta comissió és l’única activitat de la Cambra regional en la setmana prèvia a les eleccions.

Abandonament i bronca

Notícies relacionades

Per aquesta raó, Chaves s’ha acollit al seu dret a no declarar, i ha sol·licitat permís per absentar-se de la sala i no haver d’escoltar les preguntes dels integrants de la comissió, fet que hauria «violentat» tal dret. I ha sigut en aquest moment quan ha començat la bronca. Mentre Chaves recollia els seus papers i mirava educadament de marxar, el president de la comissió li negava el permís per anar-se’n i s’encarava amb ell.

Han seguit llavors els crits entre els partits polítics. Tant els diputats de Vox com del PSOE coincidien cridant que era una «vergonya» el que estava passant, però per diversos motius. Finalment, Chaves ha abandonat la sala i els representants del PP, Cs i Vox han aprofitat els seus torns de paraula per pronunciar «mítings», com ha denunciat Endavant Andalusia.