CORRUPCIÓ POLICIAL

Villarejo adverteix els fiscals que els ha denunciat davant el TSJ de Madrid

Després d'haver intentat apartar el jutge, l'excomissari es mostra «hostil i desafiador» segons fonts presents en el seu interrogatori

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El comissari jubilat i en presó provisional José Manuel Villarejo ha tornat a declarar aquest dilluns al’Audiència Nacional en uninterrogatorien què s’ha mostrat especialmenthostil, segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, i durant el qual ha carregat contra elsfiscals anticorrupcióque porten la causa i els ha advertit que ha presentat unadenúnciacontra tots dos davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM).

Villarejo responia aquest dilluns per la peça separada ‘Land’ relativa als treballs d’espionatge que va exercir per a l’administradora de Procisa Susana García Cereceda, el seu soci Francisco Peñalver i el cap de seguretat de la companyia, David Fernández, a fi de beneficiar els seus interessos en detriment d’altres hereus del negoci immobiliari que va deixar a la seva mort Luis García Cereceda.

A preguntes del jutge, la Fiscalia Anticorrupció i la seva pròpia defensa, el comissari ha negat que realitzés treballs il·lícits, que utilitzés dades privades de tercers prevalent-se de la seva posició com a policia i, fins i tot, que els seus ‘clients’ tinguessin constància de la seva condició de funcionari públic. En total, li van pagar més de 362.000 euros per encomandes que anaven des de desprestigiar en la premsa un amic de la família fins a esbrinar intimitats del marit de l’altra hereva.

Hostil i desafiador

Fonts presents en l’interrogatori descriuen la posició de Villarejo durant la sessió com a «hostil» i «desafiadora». El comissari ha carregat durant la declaració contra la tasca dels fiscals Miguel Serrano i Ignacio Stampa, que l’estava interrogant, i ha avançat que ja ha presentat una denúncia contra tots dos davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, cosa que, tret d’ell mateix i la seva defensa, tots a la sala desconeixien.

No és la primera vegada que Villarejo ataca la tasca dels fiscals, que ha acusat en ocasions anteriors d’«abraçar-se» amb Podem, el partit polític que exerceix en aquesta causa l’acusació popular. En reiterats escrits dirigits al jutjat i comunicacions a la premsa, els ha assenyalat com a autors de filtracions que el perjudiquen i també com a promotors d’estratègies inquisitorials i investigacions prospectives en contra seu.

L’última vegada que es van veure va ser la setmana passada, en la vista de pròrroga de presó vista de pròrroga de presóque es va celebrar per videoconferència i en la qual els fiscals van sol·licitar que se’l mantingui en preventiva fins al màxim de quatre anys que permet la llei mentre no existeixi judici i sentència. En aquella ocasió, Villarejo els va dir «mentiders» i «delinqüents» en presència del jutge i de l’acusació popular.

Actuació contra el jutge

Ara fa un pas més anunciant que ha presentat aquesta denúncia després d’haver intentat apartar el jutge d’instrucció, Manuel García Castellón, que va denunciar a començaments d’octubre davant el Tribunal Suprem.

Notícies relacionades

Va presentar en concret una denúncia i un escrit d’ampliació de la mateixa i després va registrar davant l’Audiència Nacional una sol·licitud de recusació basant-se, entre altres raons, en aquest procediment penal que ell mateix acabava d’iniciar contra el jutge.

Les denúncies van ser inadmeses de ple perquè no reunien els requisits, ja que el format adequat és la querella, segons van informar fonts jurídiques a Europa Press. Quant a la recusació, l’instructor, previ informe de la fiscalia, la va rebutjar atenent que no s’ajustava a les causes per apartar un jutge previstes en la llei i que, a més, es presentava amb escreix fora de termini. Encara té possibilitat de recórrer la decisió davant la Sala Penal.