ACTE DE CAMPANYA A VALÈNCIA

Sánchez fa una crida al vot útil davant una ultradreta «que treu pit»

«Hi haurà moltes sigles en aquestes eleccions, però només un vot útil, el PSOE, trencarà aquest bloqueig» ha afirmat

Ábalos ha advertit que l'única alternativa és «un govern Frankestein amb Casado de president i Abascal de vicepresident»

zentauroepp50702578 valencia 2 11 2019  pol tica elecciones generalez psoe  misl191102132016

zentauroepp50702578 valencia 2 11 2019 pol tica elecciones generalez psoe misl191102132016 / MIGUEL LORENZO

4
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Pedro Sánchez ha culpat aquest dissabte en un míting a València la dreta d’haver donat ales a una ultradreta que assegura que ara va «traient pit» i ha fet una crida al vot útil al PSOE en les pròximes eleccions del 10-N per evitar el ‘govern Frankestein’ de la dreta que minuts abans havia dibuixat el ministre de foment en funcions, José Luis Ábalos, «amb Pablo Casado de president i Santiago Abascal de vicepresident». 

«Si la ultradreta camina amb traient pit és perquè la dreta ha unit el seu destí a la ultradreta i no l’ha aïllat. La ultradreta se sent forta, hi ha enquestes que la fan tercera força política al país i a la ultradreta se la venç defensant principis democràtics, condemnant el franquisme, el masclisme i la banalització que fan de la violència de gènere. Se la venç aïllant-la», ha afirmat el president del govern en funcions i candidat socialista. 

Sánchez ha assegurat que després de la recent exhumació de Franco «a l’oïda i en públic molta gent ens dona les gràcies al govern socialista i el que comencem a fer és saldar un deute amb moltes víctimes, hem començat i hem fet un pas de gegant».

Contra el bloqueig de tots

En un pavelló municipal de la localitat valenciana de Mislata atapeït amb prop de 1.500 simpatitzants, el president del Govern en funcions i candidat del PSOE a les eleccions, Pedro Sánchez ha assegurat que la campanya és «tots contra el PSOE i el PSOE contra el bloqueig de tots». «L’únic vot útil per desbloquejar i tenir govern és un vot al PSOE», ha afirmat. 

«Hem de trencar el mur del bloqueig i l’única forma és deixar sense arguments aquells que ho van fer. Hi haurà moltes sigles en aquestes eleccions, més que mai, però només un vot útil trencarà aquest bloqueig, el del PSOE, per això ens hem de mobilitzar», ha reclamat. 

Sánchez ha acusat el PP d’estar darrere de la campanya que mira de desmobilitzar els votants progressistes. «El PP l’únic que fa és enganyar-te, desinformar. Diuen que no tenen res a veure amb la campanya, però tampoc tenien res a veure amb la Gürtel i va passar el que va passar», ha assenyalat.

«Tinc una mala notícia i una de bona. La dolenta és per a la dreta perquè l’Espanya progressista sí votarà el 10-N i votarà el PSOE i la bona és per a Espanya perquè gràcies a aquest vot massiu per fi podem posar-nos en marxa. Hi haurà un govern progressista liderat per PSOE i en el primer trimestre de l’any aprovarem pressupost i després una nova llei que derogui la LOMCE i una nova llei contra el canvi climàtic», ha promès. 

Pregunta a Iglesias

Però tot i que ha donat per fet que hi haurà un govern progressista, Sánchez també a recriminat a Unides Podem la seva actitud i ha preguntat a Pablo Iglesias si tornarà a bloquejar la seva investidura

«Hem vist una suposada esquerra votar quatre vegades en contra en quatre anys que hi hagi un govern socialista, ja és mala sort.  Qui vulgui un govern fort aquí hi ha el PSOE, no hi ha cap alternativa», ha recalcat.

«Ahir li vaig dir que no hi hauria cap gran col·lació, ell pregunta i jo responc. Però jo li faig una pregunta i ell no contesta. ¿Continuarà bloquejant per cinquena vegada un govern progressista? ¿Sí o no? Els votants progressistes necessiten saber-ho», ha assenyalat. 

Ciutadans, amortitzat

Uns minuts abans, Ábalos havia donat per amortitzat a Ciutadans, a qui ha criticat pel fet d’haver desaprofitat la seva victòria electoral a Catalunya i els seus resultats en les eleccions que el van deixar a prop del PP amb un programa centrista i moderat. 

«L’alternativa al PSOE és un govern de Casado de president i Abascal de vicepresident. Si hi ha un govern Frankenstein, ¿us n’imagineu un altre? L’enigma és veure el nivell de derrota de Ciutadans i en aquesta situació els que estan en condicions d’imposar-se és la ultradreta», ha advertit.

«Estan credcuts perquè els ha alimentat la dreta d’aquest país. Si sembres radicalitat l’explotarà el radical perquè almenys imposta menys. O un govern del PSOE o un govern del PP amb els franquistes», ha resumit.

La convivència a Catalunya

Notícies relacionades

Ha sigut també Ábalos qui ha parlat de Catalunya més enllà d’un parell de referències de Sánchez. «Els que prefereixen una Espanya trencada a una Espanya vermella van coincidir per no aprovar els millors pressupostos de la història d’Espanya», ha apuntat el president en funcions que ha dit que els independentistes «volen un govern feble» a la Moncloa.

El secretari d’organització del PSOE ha apuntat que un dels tres «desafiaments bàsics» del pròxim president del Govern serà «reestablir la convivència a Catalunya, que és fer-la a Espanya». Ábalos ha afirmat que només el PSOE pot fer-ho. «¿Qui més hi ha preparat, ¿els que volen enviar els tancs a Catalunya?», s’ha preguntat.