MÍTING A PONTEVEDRA

Escomesa global de Casado contra Sánchez

El líder del PP critica el candidat del PSOE per Catalunya, el refredament de l'economia, el viatge dels Reis a Cuba, els aranzels dels EUA i pel suposat ajut econòmic a Maduro

undefined50702795 graf815  lal n  pontevedra   02 11 2019   el presidente del 191102134104

undefined50702795 graf815 lal n pontevedra 02 11 2019 el presidente del 191102134104 / Lavandeira jr

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP (66 escons) té enquestes internes que assenyalen un estancament aquests últims dies (que li donen entorn dels 85) mentre Vox continua creixent i assentant-se còmodament més enllà dels 40 parlamentaris (ara mateix en té 24). El vot «antisanchista», assenyalen fonts conservadores, l’està capitalitzant el partit de Santiago Abascal i estan intentant evitar-ho. Aquesta dada justifica la pujada de to de Pablo Casado aquest dissabte. El candidat del PP ha tret l’artilleria pesada contra Pedro Sánchez en l’acte central de la campanya, que s’ha celebrat a Lalín, un poble de Pontevedra. Allà Casado ha carregat contra el secretari general del PSOE per raons polítiques, econòmiques, de política exterior i fins i tot de caràcter gairebé personal: segons el líder del PP, Sánchez «va acabar malament amb Felipe González», amb Alfredo Pérez Rubalcaba, amb Pablo Iglesias, amb Albert Rivera i amb Mariano Rajoy. 

«No és confiable ni per pactar ni per resoldre aquestes qüestions perquè sempre té les pitjors aliances», ha dit després de recordar que el PSC governa en alguns ajuntaments i en la Diputació de Barcelona amb els partits independentistes. Casado no ha esmentat en aquest menjar-míting a Galícia l’article 155, una cosa que sí que havia fet hores abans als micròfons de la Cope, on ha arribat a dir que si governa posarà «ordre a Catalunya» i, «si fes falta», aplicaria aquest precepte de la Carta Magna «sense limitacions de terminis ni competències que ens van imposar altres partits». Es referia a les línies vermelles que el PSOE i Ciutadans van marcar Rajoy quan van negociar l’aplicació del 155 el 2017. 

«¿Com pot dir Sánchez que Espanya és un Estat plurinacional? Qui no sap el que és una nació no està habilitat per presidir Espanya», s’ha respost ell mateix en un altre moment durant el míting que acabarà amb un dinar a què s’han apuntat unes 1.500 persones.

El viatge de Felip VI a Cuba

Casado ha opinat a més que el president del Govern en funcions «forçarà» els reis d’Espanya «a visitar la dictadura cubana», una cosa de «veritable vergonya», ha remarcat. Felip VI i Letícia volaran a l’illa caribenya el pròxim dia 11 de novembre en visita d’Estat. El motiu és que el dia 16 se celebren els 500 anys de l’Havana, tot i que els Monarques només hi seran les jornades del 12 i 13.

En el seu discurs, el candidat a la Moncloa s’ha burlat que Sánchez continuï pensant que l’economia espanyola és de «Champions League» i ha tornat a dir que, si és president del Govern, el primer que farà serà viatjar als EUA per negociar que se suprimeixin els aranzels a productes agroalimentaris espanyols.

Notícies relacionades

A més, ha denunciat el suposat recolzament d’Espanya al règim veneçolà de Nicolás Maduro, negat pel Govern i pel Banc d’Espanya. Al setembre, alguns mitjans van publicar que les autoritats de Caracas utilitzaven aquesta institució per eludir les sancions que Washington havia imposat al país llatinoamericà. El Banc d’Espanya va negar llavors qualsevol irregularitat en l’ús del compte del Banc Central de Veneçuela i va remarcar que l’entitat mantenia «controls específics» sobre tots els moviments d’aquest compte per evitar el seu ús «amb finalitats irregulars». 

«El PSOE busca dividir»

Abans que parlés Casado ha pres la paraula Feijóo, que igual com el seu cap després, ha demanat que el «vot útil» es concentri en el PP. El president de la Xunta ha dedicat bona part del seu discurs a avisar els votants que no apostin per Vox ni per Ciutadans perquè «no aconseguiran escons al Congrés ni al Senat i, no obstant, afavoriran directament» Sánchez. «El PSOE busca esquers per dividir el vot del centre i de la dreta», ha lamentat en referència indirecta a l’independentisme català i l’exhumació de Franco