SOL·LICITUD INSÒLITA

JxCat demana a la Junta Electoral que ajorni la visita del Rei a Barcelona

La formació considera «electoralista» la seva intervenció en l'entrega dels Premis Fundació Princesa de Girona

14/10/2019 Los hechos probados de la sentencia del ’procés’ obvian la aparición pública del Rey tras el 1-O.

14/10/2019 Los hechos probados de la sentencia del ’procés’ obvian la aparición pública del Rey tras el 1-O. / CASA REAL (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Efe

JxCat ha sol·licitat a la Junta Electoral Provincial (JEC) que ajorni l’acte d’aquest dilluns, 4 de novembre, del rei Felip VI i la família reial a Barcelona fins després de les eleccions del 10-N, al considerar que serà «electoralista» i beneficiarà només les formacions polítiques anomenades constitucionalistes.

En l’escrit presentat davant de la Junta Electoral, JxCat demana que s’ajorni l’acte d’entrega dels Premis Fundació Princesa de Girona al Palau de Congressos de Catalunya per garantir els principis d’«imparcialitat, objectivitat, igualtat entre els actes electorals i transparència».

En cas que la Junta no accepti l’ajornament, JxCat planteja com a alternativa que el Rei i la resta de membres de la Casa Reial «limitin la seva actuació a l’estricta entrega dels premis, sense que en les seves intervencions puguin fer valoracions o consideracions que puguin atemptar contra l’obligada imparcialitat que han de mantenir».

L’espai que lidera l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont esgrimeix que aquesta visita de la família reial a Barcelona per celebrar aquest acte «contravé» la normativa de règim electoral i la doctrina de la Junta Electoral.

«Acte electoralista»

«Al fer-se en aquesta ocasió en plena campanya electoral, és un acte clarament electoralista, del qual es beneficiaran totes aquelles forces polítiques» que es presenten a les eleccions del 1O-N i que «s’autoproclamen constitucionalistes», afirma l’escrit.

Per a JxCat, és «evident» que aquesta visita del cap de l’Estat «influirà de forma clara l’orientació del vot dels electors», tenint en compte les declaracions que va fer Felip VI el 3 d’octubre del 2017 contra el referèndum unilateral, celebrat dos dies abans a Catalunya.

Notícies relacionades

En l’escrit, JxCat recorda que l’acte d’entrega d’aquests premis –que anteriorment se celebrava a Girona– té lloc habitualment al juny, però aquesta vegada és al novembre.

Afirma que «mai les visites del monarca a Catalunya s’han dut a terme en ple període electoral», per la qual cosa celebrar l’acte aquest dilluns, quan «a més últimament la visita a Catalunya no és una activitat habitual del Rei», només pot respondre «a una clara voluntat de convertir l’acte en un acte electoralista».