CITA AMB LES URNES

Puigdemont: «Espanya és un problema per a la democràcia europea»

El candidat al Senat diu «feixista» a l'Estat i reclama la llibertat dels detinguts pels Mossos i la Policia

Un grup de CDR protesta amb pancartes amb el lema «vergonya de polítics»

zentauroepp50690907 vergonya de pol tics  diu una pancarta dels cdr abans del m 191101205041

zentauroepp50690907 vergonya de pol tics diu una pancarta dels cdr abans del m 191101205041 / Bernat Vilaro

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

En un míting davant la presó de Lledoners davant d’unes 400 persones, Junts per CatalunyaJunts per Catalunya (JxCat) ha carregat durament contra la sentència del procés, i ha criticat la democràcia espanyola i les seves institucions. En l’inici de l’acte, els CDR han desplegat una pancarta amb el lema «vergonya de polítics», en què es va qualificar de «feixista» i de «democràcia vigilada» l’Estat.

El més contundent ha sigut l’expresident Carles Puigdemont, que en un missatge per videoconferència ha comparat Espanya amb Turquia i la Xina (ha arribat a afirmar que Espanya està «al servei» del règim turc) per «violar els drets humans». L’expresident ha assegurat que «cada vegada hi ha mes gent que s’adona que Espanya és un problema per a la democràcia europea, que comença a fer-se insostenible perquè amenaça pilars fonamentals» com el dret a vot. Puigdemont ha carregat també contra el Rei, a qui ha qualificat com «l’últim Borbó que es va atrevir a reprimir els catalans, perquè no n’hi haurà cap altre».

La cap de llista a les eleccions generals, Laura Borràs, ha fet seves algunes de les afirmacions dels presos empresonats i s’ha reafirmat en el «ho tornarem a fer». En el míting s’han obviat les propostes programàtiques en benefici dels missatges emotius respecte als presos.

Un Estat «feixista»

Notícies relacionades

El candidat al Senat Roger Español ha proclamat el seu «pacifisme» i alhora ha defensat els detinguts el 23 de setembre acusats de terrorisme i «els 200 detinguts a Barcelona i a tot el territori», en relació amb l’actuació dels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional. Español ha descrit les institucions espanyoles com a «pur feixisme». La diputada de JxCat Gemma Geis ha definit Espanya com «una democràcia vigilada» i ha demanat la llibertat per a «els joves represaliats» i per a «els exiliats i presos».

Entre les intervencions ha destacat l’àudio de l’exconseller Josep Rull en què es dirigia, entre d’altres, a Pedro Sánchez, candidat del PSOE: «No renunciarem a l’1-O, no demanarem mai perdó per l’1-O perquè és patrimoni del poble de Catalunya». Meritxell Lluís, dona de Rull, ha afirmat que amb la sentència «no s’ha buscat justícia, s’ha buscat venjança i càstig». L’acte ha acabat amb el conegut com a Joan ‘Bona Nit’, que ha saludat, com cada nit, els polítics empresonats.