CITA AMB LES URNES

ERC avisa JxCat que no entrarà al cos a cos

Les dues forces porten a la Junta Electoral l'acte de dilluns del Rei a BCN

rosas50551655 pere aragones europa press191024111052

rosas50551655 pere aragones europa press191024111052 / Kiko Huesca

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Res nou sota el sol. Els atacs directes de Laura Borràs a ERC, així que va sonar el xiulet d’inici de la campanya, no van agafar desprevinguts els republicans. Ni tan sols la celeritat amb què els postconvergents, vacil·lants en les enquestes, van arremetre contra els seus encara socis de Govern.  Al pas va sortir el mateix líder extramurs d’ERC, Pere Aragonès, qui va fixar la posició pública sobre el tracte que s’ha de donar als postconvergents en aquesta campanya. Un manual de maneres que, d’altra banda, de forma interna, fa setmanes, si no mesos, que s’aplica.

El coordinador nacional republicà va advertir que la seva força «no entrarà a fer una campanya de retrets entre els independentistes» per tal com a la seu del carrer de Calàbria es té clar que els seus «adversaris no són els altres independentistes, que sí que són companys de viatge».

Això sí, Aragonès va llançar un dard a tall de pòstit a Junts per Catalunya. «Podríem fer retrets i recordar com JxCat va regalar la presidència de la Diputació de Barcelona al PSC a canvi de res, quan hi havia l’alternativa de tenir un president independentista, però no entrarem» en aquesta dinàmica, va dir republicà. Tot seguit va desitjar, com és norma a ERC, «molta sort» als postconvergents. 

El recolzament a Sánchez 

Aragonès sí que es va esplaiar sobre el motiu concret de l’atac de Borràs, l’abstenció d’ERC a la segona votació de la investidura fallida de Pedro Sánchez i el presumpte entreguisme al PSOE que, segons JxCat, se’n desprèn. 

Així, segons el també vicepresident del Govern català, ERC «va mirar de posar el PSOE davant un mirall perquè els votants socialistes veiessin com Sánchez no va voler fer un Govern d’esquerres», per la qual cosa ara els demanen que «confiïn en ERC».

També va calibrar que l’escenari, amb un PSOE que sembla més bolcat a aconseguir recolzaments de forces que no són d’esquerres, ha canviat, ja que «avui ERC topa amb un Sánchez amb qui és gairebé impossible negociar res».

Notícies relacionades

D’altra banda, ERC i JxCat, van presentar sengles peticions a la Junta Electoral Provincial (JEP) perquè «ordeni al Cap de l’Estat i a tota la Casa Reial» que ajornin la seva visita de dilluns a Barcelona fins després del 10-N.

Els dos partits al·leguen que la  visita del Rei en període electoral no es pot emparar en l’activitat habitual dels poders públics, ja que «l’única cosa que es busca és utilitzar l’acte de manera electoralista».