INVESTIGACIÓ

La policia estima que Tsunami Democràtic va gastar almenys 300.000 euros en la seva aplicació per a mòbils

Els investigadors afirmen que hi ha gent de «vestit i corbata» que «paga la festa» i dirigeix l'estratègia de la plataforma

Amb aquesta eina preparen cops sorpresa per a la jornada de reflexió del 9-N i el Barça-Madrid de desembre

zentauroepp50401878 aeropuerto y poli191014210909

zentauroepp50401878 aeropuerto y poli191014210909 / SERGI CONESA

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Tsunami Democràtic continua sent un misteri per a la Policia Nacional. I la seva ‘app’, la seva aplicació per a telèfons mòbils des d’on anuncia que coordinarà les protestes de carrer a Catalunya, és la principal preocupació per als serveis d’informació. La Guàrdia Civil intenta que Microsoft ordeni el tancament d’aquesta aplicació mentre la policia mira d’esbrinar quant ha costat i qui hi ha darrere. Les primeres dades obtingudes pels investigadors apunten que aquesta ‘app’ «ha costat centenars de milers d’euros: un mínim de 300.000 euros i un màxim d’un milió», segons van explicar fonts policials a EL PERIÓDICO.

«És difícil quantificar-ne amb exactitud els costos, però darrere de l’‘app’ hi ha un molt bon treball d’experts tecnològics. És bastant potent», subratllen. «I darrere de Tsunami Democràtic hi ha moltíssima cuina i també molta estratègia de gent amb vestit i corbata. Aquesta festa deu estar pagant-la algú», afegeixen.

Els analistes del Ministeri de l’Interior i també del CNI saben que Tsunami està fent «proves constants» de la seva aplicació per a telèfons mòbils, la seva eina per coordinar les protestes a Catalunya en temps real. I que només alguns «errors» d’aquesta eina han evitat que convoquessin noves mobilitzacions massives fins al moment.

Codis de seguretat

«Com li han posat tantes mesures de seguretat, no està disponible ni a Google Play ni arreu», expliquen fonts dels serveis d’informació. Per aconseguir descarregar-la, algú de Tsunami ens ha de facilitar un codi QR. D’aquesta forma, els activistes de carrer miren d’evitar la infiltració de la policia en les seves mobilitzacions. El domini de la seva pàgina web es va crear a finals del mes de juliol. Està registrat per una empresa que té la seva seu a San Cristóbal i Nieves, dues illes caribenyes que són autèntics i opacs paradisos fiscals.

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va revelar que el CNI i la Policia estan treballant per saber qui hi ha darrere de Tsunami i si hi ha llaços entre l’organització i líders polítics catalans. L’exjugador i exentrenador del Futbol Club Barcelona Pep Guardiola va ser qui va posar rostre i veu a la seva primera gran protestaPep Guardiola.

El Camp Nou

La mobilització de Tsunami a l’aeroport del Prat després de conèixer-se la sentència contra els líders del procés va ser l’única que realment va sorprendre els serveis d’informació del Govern, per «la seva rapidesa i el seu volum». I la seva amenaça de fer una cosa similar al Camp Nou durant el Barcelona-Reial Madrid, previst per al 26 d’octubre, va ser el motiu de l’ajornament del partit.

Notícies relacionades

«Ens van torçar el braç, però va ser la decisió menys dolenta possible», admeten fonts dels serveis d’informació que no volen donar detalls de la ‘performance’ que Tsunami preparava per al partit de màxima rivalitat. Entre les possibilitats que s’estudiaven hi havia una invasió pacífica del camp i el bloqueig de la sortida de l’estadi dels futbolistes del Reial Madrid.

L’organització ha anunciat mobilitzacions sorpresa per a la jornada de reflexió, el 9 de novembre, i també per a la nova data del partit de futbol al Camp Nou, el 18 de desembre. Si la seva ‘app’ funciona llavors a ple rendiment, la policia tindrà molt més difícil frenar-la. Amb aquesta aplicació, tots els que vulguin participar en protestes de carrer reben informació gairebé immediata de cap a on i quan moure’s.