A VALLS

Buch, vetat en l'homenatge als Bombers amb la complicitat de Torra

El president va assistir en solitari a una festa patronal del cos d'emergències prohibida per primera vegada a un conseller

La colla dels Xiquets havia anunciat després dels aldarulls que no carregaria el castell promès si venia el cap polític dels Mossos

zentauroepp50067518 grafcat4218  barcelona  26 09 2019  el presidente de la gene191025203545

zentauroepp50067518 grafcat4218 barcelona 26 09 2019 el presidente de la gene191025203545 / Quique Garcia

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al conseller d’Interior, Miquel Buch, màxim responsable delsBombers de la Generalitat, li van impedir assistir a la festa patronal del cos d’emergències, celebradadivendres 25 d’octubre al Centre Cultural de Valls. El secretari general, Brauli Duart, tampoc va participar de la cerimònia en una segona decisió que es va prendre hores abans que comencés el la trobada. Tan sobtada va ser aquesta segona absència que el nom de Duart, a diferència del de Buch, sí que va figurar en la convocatòria que Presidència va enviar als mitjans de comunicació per anunciar que el president Quim Torra, a qui no li va importar el veto a un membre del seu Govern, encapçalaria l’acte. L’absència del conseller a la festa patronal dels Bombers és una anomalia en la història del cos, que aquell dia va comptar amb un únic representant de la Conselleria de la qual depèn, Manel Pardo, director general.

Els bombers en celebren cada 8 de març, dia de Sant Joan de Déu, patró del cos, la seva festa particular. Però no es va convocar el 2018 perquè era vigent l’aplicació del’article 155, que significava que la Conselleria estava intervinguda pelMinisteri d’Interior, ni tampoc el present any, perquè aquesta data va coincidir amb una vaga de la plantilla pel conflicte de les hores extres. Citar a la cerimònia els bombers que havien de recollir la distinció per 20, 25 o 35 anys de servei hauria suposat tancar més parcs aquell dia per falta de personal. Dissolta la protesta, gràcies a un acord assolit per Buch i Duart, entre d’altres, es va triar una nova data, la del 25 d’octubre, per evitar que el 2019 es tanqués per segona vegada consecutiva sense el festeig patronal. Però les coses es van complicar després delsaldarulls a Catalunya derivats de la sentència als líders del procés.

Protesta dels Xiquets de Valls

La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments havia proposat als castellers de la colla Joves Xiquets de Valls aixecar un castell en honor als Bombers en finalitzar l’acte. Però a començaments de setmana, i després dels disturbis, l’Ajuntament de Valls va informar la conselleria que la colla no faria el castell si Buch assistia a l’homenatge, i va advertir que constava la preparació d’algunes mobilitzacions de protesta contra l’esdeveniment a causa dels aldarulls. Entre aquestes protestes, hi havia un institut que meditava suspendre les classes aquell divendres per boicotejar l’acte. Des dels Bombers es va intentar una mediació per fer entendre que era només una festa a la qual assistirien familiars dels funcionaris, alguns d’edat avançada, i que no era el marc ideal per a una protesta pujada de to. Va servir de poc. 

Malgrat aquest horitzó, Torra, que sempre ha mostrat una estima especial cap als Bombers, no va ser partidari de suspendre l’acte. Buch, tampoc. Així es va arribar fins dijous, a 24 hores de la cerimònia, dia en què els castellers de Valls van fer públic que carregarien el seu pilar només si Buch no hi acudia. Per Buch, cedir a aquell xantatge no era una opció. Per Torra, en canvi, que Buch no hi assistís no era un problema. 

Dijous a la tarda avançava i els organitzadors de l’esdeveniment continuaven sense saber quantes cadires per a autoritats havien de col·locar sobre l’escenari. En temps de descompte, se’ls va comunicar que finalment Buch no hi aniria. I hores més tard, que tampoc hi seria Duart. No hi va haver explicacions. 

Una ordre o una renúncia 

Totes les fonts consultades per aquest diari coincideixen que, fins aquest punt, les coses van succeir tal com s’han relatat. Tot i així, amb el que va passar a partir de llavors, les versions canvien. Dues fonts asseguren que Buch va renunciar a anar a la festa patronal dels Bombers perquè Torra l’hi va ordenar. Però fonts de Presidència ho neguen i afirmen que va ser Buch qui va prendre la decisió. I fonts de la conselleria, preguntades sobre aquesta última versió, afegeixen que Buch no hi va ser per no desviar el focus de l’objectiu de l’esdeveniment: els bombers homenatjats.    

Notícies relacionades

La cerimònia es va celebrar finalment sense incidents divendres passat al migdia. Torra va fer el seu discurs i després va penjar un tuit ignorant l’absència de Buch. Els Xiquets van aixecar el seu castell. Els bombers veterans van rebre la seva medalla. Buch, el conseller d’Interior, no va poder assistir a la festa dels Bombers.