Sánchez promet Govern al desembre i Pressupostos a principis del 2020

El líder socialista: «No aspiro a la majoria absoluta, però sí a tenir socis parlamentaris»

Confirma que el PSOE abandona la pujada de l'IRPF que va pactar amb Unides Podem

zentauroepp50396610 pedro sanchez191014124637

zentauroepp50396610 pedro sanchez191014124637 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pedro Sánchez està determinat que les generals del 10 de novembre signifiquin el final del bloqueig polític i permetin tancar el període d’inestabilitat obert el 2015. El candidat socialista és conscient que en els comicis no obtindrà majoria absoluta, però diu que està disposat a teixir les aliances necessàries per poder afrontar una legislatura de quatre anys. No avançaquins socis mirarà rere les urnes, però es compromet a formar un nou Executiu al desembre i a tramitar els Pressupostos del 2020 en el primer trimestre de l’any vinent. 

Convençut que la tornada a les urnes ha despertat un sentiment ampli de saturació a la població, Sánchez mira d’acostar-se a aquests electors frustrats des de l’«empatia»: els assegura que el seu vot aquesta vegada és decisiu i els garanteix que aquests comicis serviran per posar en marxa el nou govern de manera immediata. «Hi ha dos milions de persones que seran decisives el pròxim 10 de novembre per trencar el mur de bloqueig i donaran la fortalesa necessària al govern que surti de les urnes. Em comprometo que al desembre hi hagi Govern i que en el primer trimestre de l’any tindrem nous Pressuposats Generals de l’Estat», ha assegurat en una entrevista en Antena 3, aquest dimecres. Justament, la impossibilitat d’aprovar els Comptes públics per l’oposició d’ERC i JxCat va desencadenar la convocatòria de les eleccions generals d’abril. En aquell moment, el projecte pressupostari va ser pactat amb Unides Podem, una cosa que ara no té aparences de realitat.

Les Corts obriran la nova legislatura el 3 de desembre i serà a partir de llavors quan, si Sánchez aconsegueix arrelar pactes, es podria convocar la sessió d’investidura, en les setmanes hàbils abans de Nadal. El dubte continua sent amb qui compta per superar aquest ple, ja que el PSOE no aconseguirà la majoria absoluta. El candidat socialista segueix mostrant-se molt crític a una eventual aliança amb Unides Podem per la diferent posició que mantenen respecte a Catalunya. Fins ara ha defensat que un pacte amb Ciutadans seria «ciència-ficció» i continua mirant al PP amb la intenció depressionar-lo per obtenir-ne una abstenció. abstenció

Aquest dimecres, de fet, ha assegurat que abans de precipitar la repetició electoral va estar disposat a negociar contraprestacions amb Pablo Casado a canvi de l’abstenció dels conservadors, i ha desmentit que no els oferís res a canvi: «No és veritat. Tant a Iglesias, a Rivera i a Casado de manera pública i en les converses que vam tenir... els vaig dir: ‘Entenc perfectament que vostès em plantegin algunes qüestions per a l’abstenció’. Jo sé que les coses no són gratis. En fi, tinc 47 anys. I cabells blancs. Diguin-me què és el que necessiten per començar a negociar».

Notícies relacionades

Sánchez insisteix en la necessitat d’obrir una etapa estable que duri una legislatura completa perquè Espanya pugui abordar els reptes de futur. «Si jo no aspiro a tenir majoria absoluta, però sí a tenir una certa estabilitat, amb socis parlamentaris que ens permetin caminar i donar una resposta eficaç als desafiaments i amenaces que tenim al davant», ha reivindicat.  Falta per veure qui seran aquest socis. 

Mentrestant, el president en funcions ha confirmat que el PSOE elimina la proposta d’apujar l’IRPF per a les rendes de més de 130.000 euros a l’any, una mesura pressupostària que va pactar al seu dia amb Unides Podem.