protesta estudiantil

La vaga universitària té poc seguiment, però boicoteja les classes a quatre campus

La UPF registra aldarulls entre estudiants tancats que demanen avaluació única i companys que volen anar a classe

Els estudiants reclamen flexibilitzar les avaluacions per poder participar en les protestes contra la sentència del procés

huelga indefinida en universidades estudiantes encapuchados impiden acceder a la upf / periodico

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

El fracàs de la política ha derivat en un procés porós que a poc a poc, però sense aturar-se, va negant compartiments socials que fins ara havien esquivat o picotejat de manera subtil el debat identitari. L’exemple més palmari d’aquests dies és la universitat pública, que acaba d’iniciar una vaga indefinida convocada pelSindicat d’Estudiants dels Països Catalans. Una aturada desigual i una mica atropellada que ha agafat amb el peu canviat un gremi, el de l’ensenyament superior, que s’ha trobat amb una situació més que incòmoda. Enutjosa per diverses raons: perquè no hi ha un posicionament únic i cada facultat frega el seu propi terra, perquè des del Govern tampoc arriba cap directriu ni recolzament explícit, perquè assisteixen a una divisió insòlita dels seus alumnes i perquè, davant delconstant naufragi dels polítics d’un bàndol o de l’altre, no veuen la manera de sortir de l’encallador. I a tot això dimecres s’uneixen, durant dos dies, els estudiants de batxillerat.

La vaga s’ha convocat, principalment, per sol·licitar als docents que l’avaluació contínua es canviï per una altra de caràcter únic i que en aquestes setmanes s’anul·lin els exàmens, amb l’objectiu que els joves que estan abocats en les manifestacions que van seguir la sentència del judici del procés no pateixin un daltabaix acadèmic. Però, com que la cosa va per barris, en algunes universitats, com a la Pompeu Fabra, la que més xocs ha registrat, també s’exigeix al rector un posicionament polític, per exemple, «contra la repressió policial». El 14 d’octubre, acabada de conèixer la sentència del Suprem, els gairebé 100 anys de presó, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques ja va fer públic un comunicat en el qual mostrava la seva «indignació per la situació que es viu a Catalunya», i també la seva preocupació «per les circumstàncies personals que viuen les persones afectades per la sentència». Per molts, aquell edicte va quedar curt. Per molts d’altres, es ficava en figues d’un altre paner.

Una jove intenta saltar la tanca del campus de la Ciutadella de la UPF per anar a classe / GEMMA TRAMULLAS

Avui ha començat el dia amb problemes a quatre campus, el de la UPC de Manresa i els tres de la Pompeu Fabra (Ciutadella, Mar i Poblenou), on els xavals que volien anar a classe s’han trobat les portes bloquejades per companys de pupitre –alguns d’ells havien passat la nit a l’edifici– que els han negat l’entrada. Hi ha hagut forcejaments, empentes i crits, també salts de tanca per entrar a les aules, però la cosa no ha anat a més. A través de Twitter, la mateixa facultat ha arribat a recomanar no acostar-se al campus de la Ciutadella «per qüestions de seguretat». 

El seguiment, segons informa la Secretaria d’Universitats, també ha sigut desigual, amb normalitat a la Universitat de Barcelona (només a Belles Arts s’ha notat una certa davallada d’alumnes), a la de Lleida i a la Rovira i Virgili; un 60% d’absències a la UPC de Terrassa; un 20%, a la facultat d’Arquitectura de la UPC a Sant Cugat, i un 25% de vaguistes, a la UPC de Vilanova i la Geltrú. La de Girona ha tancat, perquè és festiu (Sant Narcís), i des de l’Autònoma han informat que, al marge del centenar d’estudiants que han tallat l’AP-7 durant uns quants minuts, la situació «ha sigut molt tranquil·la». La UPF, per la impossibilitat d’entrar a les facultats, haurà registrat involuntàriament el seguiment més massiu de la jornada. 

Empentes per entrar i no deixar entrar a la UPF / QUIQUE GARCÍA (EFE)

Notícies relacionades

El rector de la Pompeu FabraJaume Casals, ha explicat que està negociant amb els prop de 140 alumnes tancats als seus tres campus, als quals ha garantit que tindran una versió millorada de l’avaluació única. També ha lamentat les «actituds intolerants» i les «injustificables barricades» dels tancats i ha fet una crida a la «responsabilitat». Aquesta universitat, per cert, té gairebé 15.000 matriculats. A la UB, el rectorat ha deixat que cada facultat negociï amb els joves que demanen mesures extraordinàries en moments extraordinaris. La majoria han assolit ja acords. El mateix passa a la UPC, on el diàleg sembla anar una mica més a poc a poc. La UAB i la Rovira i Virgili celebren dimecres consells de govern per analitzar la situació. La de Girona farà el mateix dijous. 

Per part del Govern, la ministra d’Educació, Isabel Celaá, ha defensat aquest dimarts que el dret «a la protesta pacífica d’uns de cap manera pot conculcar el dret d’altres a accedir a les classes que els corresponen per seguir amb la seva educació universitària». «Les universitats han de romandre obertes i tenir les mesures de seguretat que els proporciona l’Estat de dret». ¿La policia als campus...? Això són paraules majors.