DEBAT A LES UNIVERSITATS

Estudiants de la UPF reclamen al rector que defensi el dret d'anar a classe

Un centenar d'alumnes firmen una carta que demana avaluació alternativa només per als que van a les protestes

«Tot això genera una escalada de tensió que posarà més en risc la seguretat de tots», resa la missiva

zentauroepp50575781 barcelona 25 10 2019  sociedad estudiantes hacen piquetes en191028175849

zentauroepp50575781 barcelona 25 10 2019 sociedad estudiantes hacen piquetes en191028175849 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De la mateixa manera que en el procés polític hi ha un objectiu i dos bàndols molt diferenciats, a la universitat, que aquest dimarts està convocada a una vaga indefinida pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, també està aflorant una situació similar, amb joves que volen continuar les classes amb absoluta normalitat i d’altres que demanen adaptar el ritme acadèmic a les manifestacions d’aquests dies. En els dos casos es reclama que l’autoritat competent intervingui en l’assumpte. El debat identitari assenyala la Generalitat i el Govern de Pedro Sánchez. I els universitaris reclamen alsrectors i degans una solució que pugui ser satisfactòria per a tothom, tant per als que volen centrar-se en les manifestacions com per als que prefereixen mantenir l’activitat acadèmica.  

Un grup d’un centenar d’alumnes del Campus Mar de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han enviat aquest dilluns una carta al rector, Jaume Casals, en la qual l’insten a «garantir la convivència entre els estudiants». La missiva esquiva la política i se centra exclusivament en el calendari acadèmic; reclama que s’assegurin «els drets individuals de tots els estudiants del centre» i proposa «alternatives per als companys que vulguin manifestar-se». «Considerem –prossegueix l’escrit– que les manifestacions estudiantils no justifiquen que se suspenguin per a tothom les activitats avaluatives. Entenem que s’ha de respectar el dret del grup que desitja manifestar-se, per tant, s’han de buscar unes solucions que facilitin l’avaluació dels companys que desitgen unir-se a les protestes, sense que això suposi cap canvi en el calendari acadèmic, tant d’avaluació com docent». 

Un grup plural

Notícies relacionades

Aquest nombrós grupd’estudiants «de diferent ideologia política» recorda que el 23 d’octubre, un grup d’alumnes encaputxats –uns 15, asseguren– van negar el pas al Campus Universitari Mar de la UPF des de les vuit fins a les deu del matí. Censuren que no hi hagués «oposició efectiva de la seguretat de l’edifici per frenar-los» i afirmen que qualsevol intent de professors o alumnes per doblegar la seva voluntat de boicotejar les classes era frenat pels mateixos vigilants. Segons el seu parer, tota aquesta situació (el dia 15 també es va demanar als docents que no realitzessin activitats avaluables durant tota la setmana i el 18 no hi va haver classes) està generant «una escalada de tensió entre els grups d’estudiants» que, segons el seu punt de vista, «posarà més en risc la seguretat de tots». Entre les seves demandes al rector també inclouen el «no-posicionament polític de la UPF, ja que representaestudiants d’ideologies polítiques diferents»

També el Consell d’Estudiants d’aquesta mateixa universitat, a través d’un comunicat, ha demanat possibilitar als estudiants que així ho sol·licitin l’opció de cursar l’avaluació contínua. També sol·liciten «respectar el lliure exercici del dret fonamental a la manifestació i vaga sense perjudici acadèmic dels estudiants».