REACCIONS A L'EXHUMACIÓ DE FRANCO

Calvo: «Primo de Rivera és una víctima de la guerra civil»

La vicepresidenta del Govern en funcions assegura que el fundador de la Falange pot continuar al Valle de los Caídos «d'alguna manera, òbviament discreta»

calvo

calvo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, ha apuntat aquest dilluns, després de l’exhumació de les restes de Francisco Franco la setmana passada, que José Antonio Primo de Rivera pot continuar enterrat al Valle de los Caídos de «manera discreta».

«És una víctima i podrà ser en aquest lloc d’alguna manera, òbviament discreta», ha assenyalat Calvo, que ha apuntat que pot ser «en una altra ubicació». La tomba de José Antonio Primo de Rivera es troba davant l’altar major de la basílica del Valle de los Caídos i la del dictador Francisco Franco es trobava ubicada darrere d’aquest altar.

  

La vicepresidenta en funcions ha indicant que el fundador de la Falange, afusellat el 1936, és una dels 33.000 víctimes de la guerra que es troba al Valle de los Caídos. L’informe que van elaborar els experts que integraven la comissió sobre el futur del Valle de los Caídos, per encàrrec del llavors president del Govern José Luis Zapatero, ja apuntava la conveniència que ningú estigués enterrat en un lloc preeminent. Però en cap moment es va plantejar la sortida de Primo de Rivera del Valle al considerar-ho una víctima de la guerra civil.

En aquesta línia, la dirigent socialista ha admès que l’Executiu «té moltes coses per fer» al Valle de los Caídos per aplicar la llei de memòria històrica i continuarà fent-ho «de la mà» de les associacions memorialístiques.

Segons ha explicat, els informes dels experts van apuntar que la qüestió principal era la presència del dictador «en una tomba que propiciava l’enaltiment».

Família, a l’espera

Notícies relacionades

Els descendents de José Antonio Primo de Rivera no es pronunciaran sobre les restes del seu avantpassat fins que el Govern els faci una proposta, segons han informat fonts de la família després de l’exhumació de Franco.

De moment, des de l’Executiu no s’han posat en contacte amb la família de Primo de Rivera, segons assenyalen les mateixes fonts, que prefereixen no opinar sobre la futura ubicació de les restes del fundador de la Falange.