El jutge prorroga la presó provisional de Villarejo per dos anys més

Apel·la al seu patrimoni de 16 milions d'euros i al fet es vanta d'haver estat «30 anys fent maldats»

El jutge considera que existeix risc de fuga, d'alteració de proves amb els seus àudios i de reiteració delictiva

undefined34595720 espa a ignacio gonz lez gra244  estepona m laga   01 02 2016190507151044

undefined34595720 espa a ignacio gonz lez gra244 estepona m laga 01 02 2016190507151044 / JORGE ZAPATA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Les referències a la salut i el seu temor, almenys segons les seves pròpies paraules, «de morir a la presó» no han convençut el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón, que aquest dilluns ha procedit a prorrogar per dos anys més la presó provisional del comissari jubilat José Manuel Villarejo, com ho havien sol·licitat la Fiscalia Anticorrupció i les acusacions que exerceix Podem i el despatx d’advocats Balder. 

El magistrat considera que hi ha un risc evident de fuga, i també d’alteració o destrucció de proves i de reiteració delictiva. Entre el detall de les pràctiques corruptes que assenyala el jutge en la seva resolució figura la conversa que va mantenir amb el ciutadà guineà Francisco Menéndez, amb qui va negociar l’accés de nacionals d’aquest país a Espanya. En aquesta conversa l’excomissari es va vantar d’«estar més de 30 anys fent maldats i cobrant i pagant per tot el món».

Pel jutge això és demostratiu de l’alt nivell econòmic de l’excomissari, amb un patrimoni immobiliari a Espanya i a l’estranger que s’ha xifrat en més de 16 milions d’euros. També cita els dos DNI a nom de terceres persones que no va tornar després d’haver-se jubiliat i el passaport amb fulls en blanc.

16 microcauses

El magistrat explica que amb aquests diners «demostra una estructura financera capaç de generar estructures per sostreure’s a la present causa» i recorda que, en una de les 16 peces obertes arran dels àudios que se li van intervenir i que encara s’estan analitzant, sense que ell hagi col·laborat en la desencriptació, hi ha indicis que va evitar «l’estructura del pla establert amb la seva detenció». A més, en el cas de quedar en llibertat, podria «utilitzar directament» el material que li ha sigut intervingut, perquè ell mateix ha declarat que en «guarda diverses còpies».

Notícies relacionades

Durant la vista breu necessària per prorrogar la presó provisional, Villarejo ha amenaçat amb «cent vegades més material» que el que ha sortit, segons la seva opinió, per perjudicar-lo i ha apel·lat a la seva edat i a les malalties que pateix, per les quals ha comparegut per videoconferència davant l’Audiència Nacional sense necessitat de ser traslladat des de la presó madrilenya d’Estremera, per intentar quedar en llibertat amb qualsevol tipus de garantia, com ara fiança o, fins i tot, control telemàtic.

Per la seva banda, les acusacions han apel·lat al risc de fuga i de destrucció de proves, i també de reiteració delictiva, arguments que ha fet seus el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6, que ha optat per prorrogar-li la presó per dos anys més, fins al màxim de quatre previst en la llei.