Iglesias i Errejón desafien Sanchez a descartar el PP

El líder morat avisa que el PSOE utilitzarà Catalunya com a excusa per pactar amb Casado

El candidat de Més País qualifica les eleccions d'una segona oportunitat per a la dreta

undefined50609822 pablo iglesias191028125336

undefined50609822 pablo iglesias191028125336 / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les eleccions són a la cantonada. El 10-N acabarà la cursa electoral i amb les posicions obtingudes començarà la competició per les negociacions per formar Govern. Un escenari incert al qual ja miren algunes formacions i amb el qual estan jugant Pablo Iglesias i Íñigo Errejón. Els dos líders, abans companys de partit, semblen tenir un mateix temor: que passada la repetició de comicis Pedro Sánchez miri a la seva dreta per formar el pròxim Executiu. Així, enfrontats a les urnes, els dirigents de Podem i Més País van coincidir, per primera vegada en campanya, a demanar al president del Govern en funcions que aclareixi quina serà la seva política de pactes després del 10-N.

«Li proposo una cosa molt senzilla –va plantejar el líder morat a Oviedo al secretari general del PSOE–, comprometi’s en campanya electoral a no fer un acord de legislatura ni d’investidura amb el PP». Moments després, Iglesias va recordar aquells crits davant la seu socialista el 28-A passat que deien ’amb Rivera no’: «Els van dir que ‘amb Rivera no’, però al final pot ser‘amb Casado sí’». 

Iglesias considera que Catalunya serà el pretext de Sánchez per acabar pactant amb els conservadors: «Vol utilitzar Catalunya com a excusa per governar amb el PP». En aquest sentit, Iglesias va utilitzar les paraules del ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, en les quals va assegurar que «a Catalunya la violència ha sigut de més impacte que la del País Basc» per remarcar que els dirigents socialistes estan «construint l’excusa que li serveixi al PSOE per arribar a un acord amb Casado». 

«Gat per llebre»

El bloqueig polític i l’habitual repetició electoral va fer que Errejón fes un pas endavant fa tan sols un mes. Des d’aleshores, el polític madrileny ha encapçalat la política del pacte i ha carregat contra Sánchez i Iglesias per donar una «segona oportunitat» a l’extrema dreta de Vox. A més, el discurs que defensa és que, després dels comicis, els seus vots serviran per crear un Govern progressista. No obstant, el cofundador de Podem sembla tenir la mateixa por que el seu excompany. 

Així, el líder de Més País va trucar a Sánchez per explicar quin camí elegirà una vegada s’escruti l’últim vot. En una entrevista a RNE va demanar al líder del PSOE que, «per no donargat per llebre als seus votants», expliqui si s’aproparà als populars i buscarà un pacte amb Casado o, al contrari, estendrà la mà a les formacions que es troben a la seva esquerra.

Notícies relacionades

Mantenint-se fidel al seu argumentari, Errejón va voler deixar clar que la seva formació no posarà com a línia vermella un pacte progressista la seva entrada en el pròxim Executiu, tot i que no tampoc va descartar la possibilitat de formar part del Consell de Ministres la legislatura següent. «S’ha de parlar primer de les tasques i després de com és el repartiment de posicions en aquest Govern», va dir abans de remarcar que Sánchez sí que haurà d’acceptar certes mesures programàtiques per tenir el seu recolzament. En aquest sentit, va esmentar la lluita contra el canvi climàtic, la creació d’una farmacèutica pública o l’impuls al’educació de 0 a 6 anys

Sánchez no va ser l’únic que va rebre la petició d’Errejón de posar sobre la taula quines seran les seves cartes en les negociacions de Govern. «Que expliqui si està disposat a investir un Govern progressista o, si el nombre de ministeris no és suficient, està disposat a tornar a anar a eleccions», va plantejar amb referència a Iglesias, que durant els últims mesos ha acusat de tombar la negociació amb els socialistes pel seu afany d’entrar en el Consell de Ministres.