processaments jurídics

Vuit de cada deu sentenciats per corrupció en el segon trimestre són condemnats

El Poder Judicial publica el reposador, on revela les dades sobre processaments per suborn

brcenas

brcenas / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Els jutges van dictar 30 sentències en causes per delictes de corrupció en el segon trimestre d’aquest any. El 83% van ser condemnatòries en la seva totalitat o parcialment. Els magistrats també van notificar una interlocutòria de judici oral o de processament contra 92 persones, que van ser o seran portades a judici per delictes d’aquest tipus, segons han informat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). 

Així ho revela el reposador de dades sobre procediments per corrupció de l’òrgan de govern dels jutges després de la incorporació de les dades corresponents als mesos l’abril, el maig i el juny del 2019. Aquest informe també inclou el nombre de persones jurídiques contra les quals es va dictar acte d’obertura de judici oral en aquell període, que en van ser 15.

L’esmentada informació, que es realitza des de principis del 2017, correspon a la denominada corrupció pública, «entenent que és aquesta la que més alts índexs de preocupació inspiren en la ciutadania», remarca el CGPJ. Segons les dades publicades aquest divendres, entre l’1 d’abril i el 30 de juny, els jutjats i tribunals van dictar 30 sentències en procediments per corrupció sent condemnatòries el 83% del total.

Corrupció a les comunitats

Els jutjats de Múrcia van ser els que més persones van acusar, 56 en dos procediments, així com 28 persones jurídiques; seguits delsvalencians  que es van adreçar contra 21 persones en tres procediments, en els quals es troben sis persones jurídiques. Als jutjats d’Andalusia es van processar o van seure a la banqueta sis persones, en el marc de tres procediments per corrupció.

D’altra banda, a Catalunya també s’han registrat tres acusats en dues causes; mentre que a Astúries hi ha dos procediments amb una persona acusada en cadascun i a Galícia, la mateixes persones a la banqueta en un únic procediment. Finalment, a Castella i Lleó només hi ha un acusat en un procés judicial, igual com passa a l’Audiència Nacional. En la resta de comunitats autònomes i al Tribunal Suprem no s’ha registrat cap obertura de judici oral o processament per corrupció.

Els procediments judicials les dades dels quals es reflecteixen al reposador tenen com subjectes actius funcionaris públics, governants i polítics a l’exercici dels seus càrrecs, i com un dels elements del tipus l’afectació de diners públics, incloent-hi així tant la corrupció administrativa com la corrupció política.

Delictes

En aquest sentit, es tenen en compte els fenòmens recollits al Codi Penal com delictes de prevaricació urbanística o administrativa, infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets, tràfic d’influències, malversació, fraus i exaccions il·legals, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics i abusos en l’exercici de la seva funció i corrupció en les transaccions comercials internacionals.

Notícies relacionades

El reposador és d’accés públic al web www.poderjudicial.es i permet conèixer l’acció de la justícia al marc global de la lluita contra la corrupció a través dels seus principals indicadors –persones acusades i/o processades, procediments, sentències dictades, etc.–, que s’actualitzen trimestralment.