ENTREVISTA A LA SEXTA

Sánchez adverteix a Torra que actuarà si no imposa l'ordre

El president confirma que hi ha grups violents que volen cronificar la crisi a Catalunya

Creu que la Generalitat va ordenar a la direcció de l'Hospital Sant Pau que no el rebés

zentauroepp49905289 madrid 17 09 2019  pol tica   ruedas de prensa posteriores a191021095843

zentauroepp49905289 madrid 17 09 2019 pol tica ruedas de prensa posteriores a191021095843 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern central mira Quim Torra davant de l’eventual rebrot de violència que poden viure els carrers catalans en un cap de setmana que es preveu convuls i li llança una enèsima advertència. Si no té capacitat per assegurar l’ordre públic aquests dies, l’Executiu haurà d’actuar i ho farà des de la «temperància». El setge al presidents’estreny amb cada nou avís. L’últim, i més categòric, el va llançar directament Pedro Sánchez aquest divendres, a les portes d’unes manifestacions que, segons apunten les investigacions, poden sumir Barcelona en més nits de disturbis quan falten pocs dies per les eleccions generals.

Sánchez està evitant revelar si les investigacions apunten a una direcció política rere els radicals, però repeteix en cada intervenció que Torra no acaba de condemnar taxativament la violència. Fins ara, només assenyalava els riscos a què s’enfronten els diputats del ParlamentParlamentsi aproven una resolució amb assumptes ja rebutjats pelTribunal Constitucional. Aquest divendres, ha anat més enllà i ha considerat el cap del Govern com a màxim responsable d’imposar l’ordre al carrer. «No permetrem que es trenqui la convivència ni que es posi en solfa la seguretatSi això no ho pot garantir el president de la Generalitat llavors respondrem, de manera proporcional», va advertir des d’una  entrevista a La Sexta.

I no. Sánchez no té la intenciód’agafar el telèfon a Torra tot i que persisteixi amb múltiples trucades. Al·lega que abans el dirigent independentista hauria de condemnar sense excuses la violència, parlar amb els responsables de la resta de partits catalans i trucar a les famílies dels agents ferits per mostrar-los el seu suport per «haver defensat la societat catalana d’un atac violent».

«Vaig sentir vergonya i tristesa»

La resposta de Torra al que pugui succeir aquest cap de setmana serà determinant. La informació que maneja el Govern central apunta que hi ha grups radicals que tenen planejat allargar el clima de convulsió a Catalunya i totes les mirades estan posades en l’actuació del president. «Tenim informació que hi ha grups violents que volen cronificar aquesta crisi», va confirmar Sánchez. No va vincular Torra amb aquests grups, però sí va assenyalar que està darrere d’algunes insolències, com el fet que l’equip directiu de l’Hospital Sant Pau de Barcelona no el rebés dilluns passat, quan va anar a visitar un agent ferit i en va sortir esbroncat. 

Notícies relacionades

«Vaig sentir vergonya, vaig sentir tristesa. Que uns funcionaris públics no fossin capaços ni de rebre el president del Govern amb les condicions i el respecte deguts. Imagino que hauran tingut ordres de la Generalitat per no rebre’m», va sostenir en una entrevista en què va tornar a advocar perquè els presos compleixin les penes íntegrament i va descartar l’amnistia. «És inconstitucional, il·legal, no hi té cabuda».

Dues setmanes abans de les eleccions generals, amb el PP reduint les distàncies a un PSOE que les enquestes dibuixen estancat o a la baixa, Sánchez continua apostant perl’abstenció de la dreta com a fórmula de desbloqueig després del 10-N. Al seu parer, la crisi a Catalunya desencadenada després de la sentència evidencia que la coalició amb Pablo Iglesias hauria resultat insostenible per la discrepància en aquest assumpte.