La cúpula dels Mossos fa pinya davant dels atacs de Torra i Torrent

Reunió a la seu central per fer balanç i autocrítica després d'una setmana de violència que ha posat «en risc la integritat dels agents»

El cos prendrà mesures internes per depurar responsabilitats de mala praxi tot i que ho farà sent «just» i sense «urgències ni acontentant ningú»

zentauroepp46685810 barcelona 24 01 2019 pol tica pleno o ple al parlament para 191019002852

zentauroepp46685810 barcelona 24 01 2019 pol tica pleno o ple al parlament para 191019002852 / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

La cúpula delsMossos d’Esquadra s’ha reunit al complet aquest dijous a la seu central del Complex Egara (Sabadell) des de les 12.00 hores i fins a les 14.30 hores. Segons fonts consultades per EL PERIÓDICO, ha sigut una trobada per fer una «primera anàlisi» a nivell «operatiu, social i institucional» dels greus aldarulls viscuts a Catalunya durant els últims 10 dies. S’ha fet autocrítica, s’han anunciat mesures «només» contra els casos provats de mala praxi i s’ha lamentat la «falta de recolzament institucional» que han rebut per part del Govern de Catalunya –a excepció de l’equip d’Interior, encapçalat per Miquel Buch– i del Parlament de Catalunya. [Seguiu l’última hora de Barcelona i Cayalunya aquí].

El comissari en cap, Eduard Sallent, ha valorat que el dispositiu liderat pels Mossos en col·laboració amb el Cos Nacional de Policia (CNP) i la Guàrdia Civil ha complert el seu objectiu: garantir els drets i llibertats de tots els ciutadans. Tot i que no es pot parlar d’»èxit» perquè el balanç és de més de 500 persones ferides, entre manifestants i policies. 

Recolzament als responsables 

Tots els comissaris, i algun intendent també present en la reunió, han utilitzat el seu torn de paraula per a, entre altres qüestions, donar el seu recolzament als responsables de l’operatiu. Segons el seu relat, agents de diversos punts del territori els han transmès que han viscut «un infern». Per als Mossos hi ha hagut situacions «molt perilloses provocades per grups violents que van posar en risc la integritat física dels agents». En enfrontaments com el de la Via Laietana o la plaça d’Urquinaona, o davant la Delegació del Govern Espanyol, o en alguns moments del bloqueig de la T-1 a l’aeroport, la tasca policial va acabar consistint més a protegir la seva pròpia seguretat que a salvaguardar institucions polítiques o infraestructures crítiques.

Fonts coneixedores de la reunió asseguren que s’ha posat de relleu l’aportació del Cos Nacional de Policia, que compta amb un model d’ordre públic diferent, que, no obstant, ha acabat sent necessari per superar aldarulls com el de divendres passat, a la plaça d’Urquinaona.

Autocrítica

Abans que el president Quim Torra hagi aconseguit posar en marxa la seva comissió parlamentària per investigar actuacions polèmiques protagonitzades pels Mossos, el cos català ha activat ja els mecanismes interns per depurar-les. Tot i que durant la reunió, sempre segons les fonts consultades per aquest diari, s’ha remarcat que no totes mereixeran la mateixa resposta.

N’hi ha algunes sobre les quals s’actuarà de seguida perquè «ofenen els ciutadans» i perquè «falten al respecte dels agents que han treballat aquests dies al carrer». A aquest grup pertany el mosso que des de l’altaveu d’una furgoneta va llançar als veïns el missatge de provocació: «Veniu, que som gent de pau». N’hi ha d’altres que, malgrat ser reprovables, requereixen ser analitzades i contextualitzades. Com el llançador de foam de la Brigada Mòbil (Brimo) que aclama amb un ¡Pren, fill de puta!» el seu encert en un tret contra un manifestant i a continuació demana «perdó». Es tracta de dues situacions, la de l’altaveu i la del foam, que no són comparables i que es tractaran de manera diferent.

Existeix un tercer grup d’imatges que també es revisaran perquè «no agraden als ciutadans», però que es poden deure a la dificultat de «mantenir l’ordre públic» en situacions «extremes de violència al límit».

Per als Mossos arribarà el moment de donar explicacions públiques a la societat catalana i de prendre totes les mesures oportunes per depurar responsabilitats. Però es farà seguint únicament criteris «justos i rigorosos». «No es farà en cap cas per acontentar a ningú i no es caurà en cap urgència», s’ha deixat clar, en una altra al·lusió implícita al president Torra.

Falta de recolzament institucional

Els Mossos d’Esquadra són conscients de l’elevat impacte que els fets dels últims dies han tingut en la seva imatge. I han lamentat que gran part del mal es degui a imatges descontextualitzades que contaminen el relat interessadament. Noten que fins i tot han perdut la confiança de molts ciutadans. «Tocarà treballar per recuperar-la», es conjuren.

Notícies relacionades

En sentit contrari, durant la reunió també s’ha lamentat per primera vegada, i obertament, «l’absoluta falta de recolzament institucional que han rebut per part d’autoritats». Sense anomenar-los, es referien al Govern de Torra o al president del Parlament, Roger Torrent. «Tuits i paraules», com per exemple el de Torrent, que va jutjar «incomprensible que un grup de neonazis armats pugui creuar mitja ciutat fins al centre de Barcelona i estigui apallissant gent impunement. No s’entén i s’han d’exigir responsabilitats. Ja n’hi ha prou». 

En sentit contrari, la cúpula ha notat que ha recuperat la confiança d’altres institucions, com la de la judicatura i la de la fiscalia, que els han transmès que són «un cos fiable». Sallent ha volgut deixar clar al final de la reunió que els Mossos «sempre han sigut fiables», tot i que ha celebrat que la confiança amb la justícia s’hagi normalitzat