EL VIATGE FINAL DEL DICTADOR

L'helicòpter que traslladarà les restes de Franco és un Super Puma de les Forces Armades

Els dos aparells del 402 Esquadró de l'Exèrcit de l'Aire fan 18 metres i mig i suporten 7.800 quilos

zentauroepp50552387 graf023  san lorenzo de el escorial  c  madrid   24 10 2019 191024112037

zentauroepp50552387 graf023 san lorenzo de el escorial c madrid 24 10 2019 191024112037 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’helicòpter que traslladarà les restes del dictador Francisco Franco des del Valle de los Caídos al cementiri de Mingorrubio és un Super Puma de les Forces Armades del mateix model que els utilitzats habitualment per al transport d’autoritats, com el Rei i el president del Govern.

Es tracta de dos aparells del 402 Esquadró de l’Exèrcit de l’Aire, amb base a Cuatro Vientos (Madrid), que tenen una longitud superior als18 metres i mig, i suporten un pes màxim de 7.800 quilograms. Amb aquestes mesures, poden allotjar un taüt estàndard, les mesures del qual no superen els dos metres i no pesa més de 125 quilos.

Els Super Puma van arribar a Espanya el juny de 1975 i es van estrenar amb el rei Joan Carles I, quan encara era príncep, que hi va fer un vol. Una vegada proclamat rei,Joan Carles va voler repetir el vol el novembre d’aquell mateix any, viatjant des delPalau de la Zarzuela fins a l’aeroport de Barajas. També Felip VI va fer un viatge pilotant l’helicòpter en una ocasió.

L’Exèrcit de l’Aire va adquirir 12 unitats d’aquest model el 1982. Des d’aquell any, els Super Puma han intervingut en missions de caràcter internacional, fonamentalment evacuacions i distribució d’ajuda humanitària. A més, s’han utilitzat per al transport de personalitats de Casa Reial, Presidència, Vicepresidència, Ministeris i altres organismes oficials. En total, des de la seva creació ha realitzat més de 43.000 hores de vol.

Helicòpter de recanvi

L’Executiu ha pres tota mena de precaucions perquè res falli aquell dia, com demostra el fet que seran dos els helicòpters del Grup 45 de l’Exèrcit de l’Aire mobilitzats al recinte del Valle per si un fallés.

 El Ministeri de Foment ha prohibit el vol a tota mena d’aeronaus per aquest dijous en una àmplia zona de l’espai aeri entre el Valle de los Caídos i El Pardo per evitar qualsevol incidència en el trasllat per helicòpter de les restes de Francisco Franco.

Enaire, l’organisme dependent de Foment encarregat de la navegació aèria, ha dictat un NOTAM, un avís per al personal aeronàutic, que restringeix el vol entre la superfície i els 7.500 peus d’altura –uns 2.300 metres– entre les sis del matí i les dues de la tarda.

Notícies relacionades

La zona on es prohibeix el vol ocupa una superfície delimitada al nord pel Valle de los Caídos, a l’oest per San Lorenzo de El Escorial, al sud per les localitats de Brunete i Boadilla del Monte i a l’est per Monte del Pardo i Madrid capital, al costat del cementiri de Mingorrubio, on serà reinhumat el dictador.

Fonts de l’Executiu expliquen, a més, que la restricció afecta tota mena d’aeronaus, incloent-hi els drons.