Sánchez avisa Torra: «No pot repetir el fracàs del referèndum»

El president es compromet a no respondre de manera «exaltada» als disturbis independentistes

Remarca la necessitat que la «ciutadania entengui quan es prenen mesures extraordinàries»

undefined50459847 graf2562  bruselas  b lgica   18 10 2019   el presidente del191018153117

undefined50459847 graf2562 bruselas b lgica 18 10 2019 el presidente del191018153117 / Horst Wagner

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El cinquè dia de mobilitzacions i disturbis a Catalunya, davant de la jornada que el Govern preveu més problemàtica per les marxes i la vaga contra la sentència del procésPedro Sánchez ha volgut transmetre «moderació». El president en funcions vol evitar paraules que puguin encendre encara més l’ànim dels independentistes, i aquest divendres, a Brussel·les, on ha participat en el Consell Europeu, ha assegurat que l’Executiu no caurà en respostes «exaltades». Però això no significa que pensi eludir la «fermesa democràtica», ha remarcat Sánchez, que també ha advertit el president, Quim Torra, sobre els perills de repetir el «fracàs» d’un referèndum d’autodeterminació.

El Govern central considera que la proposta de Torra, anunciada dijous passat al Parlament, de tornar a votar sobre la secessió de Catalunya mostra la seva solitud i falta d’iniciativa davant de la complexa situació actual. La prova, argumenten a la Moncloa, és que els partits independentistes desconeixien la iniciativa i se’n van desmarcar amb matisos.     

«Després de la sentència, convivència –ha dit Sánchez–. He apel·lat que era necessari obrir una nova etapa. Ja s’ha tancat la judicialització d’una crisi política. No es pot repetir un camí que ha omplert de frustració i fracàs a la societat catalana. És molt important que l’independentisme entengui que la societat catalana està dividida, fracturada. El primer que ha de fer l’independentisme és reconèixer l’altra part. Catalunya no és un sol poble. És plural, té molts pobles. Hi ha una part majoritària de Catalunya que no vol la independència. Cal intentar arribar a un acord. Poden tenir una majoria parlamentària, però no tenen una majoria social. Torra ha d’aspirar a governar el conjunt de la societat catalana, i no només una part, la més radical».

«Hem vist Torra banalitzar la violència, frivolitzar-la. Davant d’això, nosaltres diem que aquesta crisi se superarà i l’Estat democràtic aplicarà la llei per garantir la convivència i la seguretat», ha continuat.

La «legitimitat social»

La seva intervenció ha estat dominada per l’intent de calmar els ànims. Sánchez ha avisat que els que «comentin una il·legalitat en respondran més d’hora que tard», perquè «no hi haurà cap impunitat per als fets vandàlics», però també ha insistit, com en totes les seves últimes compareixences, a lloar la tasca dels Mossos d’Esquadra i la seva coordinació amb les Forces de Seguretat de l’Estat durant aquests dies de disturbis. Això, en el fons, és una manera de transmetre al PP i a Cs que no es donen les condicions per activar la llei de seguretat nacional i agafar el comandament de la policia autonòmica.

«No s’ha de cedir a l’impuls de l’exaltació. Fermesa i proporcionalitat. En conseqüència, moderació», ha assenyalat. Les iniciatives que pugui prendre el Govern davant d’un augment de la violència o una tornada de la Generalitat al camí unilateral estan «totes previstes».

Però aquí Sánchez ha donat un argument molt rellevant per no prendre mesures extraordinàries, més enllà que de moment no es donin els supòsits per a això. El president ha remarcat la necessitat que la societat espanyola comparteixi la resposta que doni l’Executiu. «És important que hi hagi una legitimitat social, que la ciutadania entengui quan es prenen aquestes mesures extraordinàries», ha explicat.

Una jornada «sensible»    

El Govern considera que aquest divendres serà un dia «sensible» a Catalunya per la convocatòria de la vaga general i les marxes de protesta, però assegura que tots els escenaris estan previstos per donar resposta a les situacions que es puguin desenvolupar. L’Executiu afirma que el nombre d’agents desplaçats és el «necessari» per afrontar els esdeveniments, en contra del que sosté la Conselleria d’Interior, que lamenta la falta d’efectius.  La Moncloa ha anunciat que ben aviat serà detingut un delsultres  que aquest dijous van apallissar un jove independentista a Barcelona. 

«Hem traslladat el nombre d’efectius que considerem necessari aquests dies a Catalunya», ha explicat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en roda de premsa des de la Moncloa. En les previsions que el Govern central elabora des de fa força temps s’ha inclòs també una eventual presència de joves radicals d’altres nacionalitats que viatgen a Barcelona per protagonitzar actes violents. «Tenim previsions de persones radicals i violentes de diferents ideologies que puguin fer acte de presència a Catalunya i Barcelona; però no podem, per raons de seguretat, donar més informació», ha exposat. 

Marlaska ha defensat les actuacions policials. Ha posat de relleu que ja ha sigut identificat un dels agressors d’ultradreta que va apallissar aquest dijous un jove manifestant a Barcelona. Ben aviat, ha assenyalat, aquesta persona serà detinguda. «No hi haurà impunitat», ha advertit.

El ministre, que ha recordat que l’Executiu ha elaborat amb temps les seves previsions d’actuació, ha insistit que en aquest moment els desordres a Catalunya se circumscriuen, de moment, en l’àmbit de l’ordre públic i que la resposta es dona en aquest marc. «Esperem que no hàgim de passar a cap altre escenari», ha assenyalat.  Amb ànim de cridar a la calma, ha assegurat que «es pot visitar Barcelona amb total normalitat». 

Respecte al Tsunami Democràtic, Marlaska ha confirmat que la «investigació està avançada» i que aquesta tasca determinarà qui hi ha al darrere de plataforma. «No perseguim idees, perseguim fets de naturalesa criminal», ha asseverat

Nou recurs al TC

Notícies relacionades

Mentrestant, el Consell de Ministres ha decidit aquest divendres recórrer davant del Tribunal Constitucional el Pla d’Acció Exterior aprovat per la Generalitat de Catalunya al juny i després de negar-se el govern de Quim Torra a corregir-lo per ser, segons el parer de l’Executiu, inconstitucional.

La ministra portaveu, Isabel Celaá, ha explicat que la Generalitats’excedeix en les seves competències i menyscaba les de l’Estat, però, a més, aquest pla forma part d’un procés independentista «que pretén el desprestigi de la imatge internacional d’Espanya» i que s’observa en «una diversitat d’actuacions» del mateix Torra, dels seus consellers i de les delegacions de Catalunya a l’exterior.  El Govern centralsol·licita al TC que suspengui aquest pla