El jutge dels CDR investiga Tsunami Democràtic per terrorisme

L'Audiència Nacional clausura la plataforma en una peça separada de la causa dels radicals presos

A la peça han aparegut indicis que vinculen Torra amb els membres dels ERT detinguts al setembre

zentauroepp50401878 aeropuerto y poli191014210909

zentauroepp50401878 aeropuerto y poli191014210909 / SERGI CONESA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha començat a investigar ja judicialment Tsunami Democràtic per terrorisme i conspiració per cometre estralls, segons han informat fonts jurídiques a EL PERIÓDICO. El magistrat ha obert una peça separada en la causa en la qual va enviar a presó a set dels independentistes radicals als quals es va intervenir material amb què podrien fabricar explosius i als quals s’atribueix haver-se constituït en un grup que denominaven Equips de Resposta Tàctica (ERT) dins dels Comitès de Defensa de la República (CDR).

A través de l’obertura de la peça separada, decidida en paral·lel al’ordre del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, d’investigar qui hi ha darrere del Tsunami Democràtic, el jutge, amb l’informe favorable del ministeri fiscal, ha requerit a la Guàrdia Civil la clausura de les pàgines web de la plataforma promotora de les mobilitzacions contra la sentència del procés, entre les quals va destacar la que va afectar l’aeroport del Prat. [Seguiu les últimes notícies de Barcelona i Catalunya en directe.]

Malgrat el tancament de la pàgina d’internet, on es podia llegir que havia sigut clausurada per la Guàrdia Civil per ordre judicial, la plataforma n’ha obert una altra per intentar eludir la prohibició, en una pràctica similar a la del 2017 amb altres pàgines, com referendum.cat, el portal que va activar el Govern de Carles Puigdemont per informar sobre el referèndum il·legal de l’1-O. Fonts fiscals van assenyalar que aquesta mena de clausures són pràcticament automàtiques quan els dominis d’internet es troben a Espanya, però requereixen més temps quan es troben a l’estranger.  

Trobada amb Torra

En la causa en la qual s’investiga el grup radicalitzat dels CDR per pertinença a organització terrorista, fabricació i tinença d’explosius i conspiració per causar estralls, el nom de l’actual president de la Generalitat, Quim Torra, ha sortit diverses vegades, tot i que no d’una manera suficient per elevar una exposició raonada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que, per la seva condició d’aforat, seria l’únic competent per jutjar-lo per delictes comesos dins de la comunitat autònoma. El Suprem ho seria si superessin aquest àmbit, com va passar amb els líders del procés.

Notícies relacionades

En la causa, que es troba sota secret, se sent Torra parlar amb membres dels CDR en relació amb els boicots que van realitzar en protesta per l’arrest de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Alemanya, i un dels detinguts enviats a la presó va declarar davant el magistrat que tenien el seu recolzament en les seves mobilitzacions fins al punt que els havia de facilitar l’accés del Parlament perquè l’ocupessin del dia D, al conèixer-se la sentència del procés. 

En la part sota secret de les ordres de presó consta també que cinc membres dels CDR detinguts el 23 de setembre es van reunir el 15 de setembre del 2018 sota «grans mesures de seguretat» amb una de les germanes de Puigdemont per a «entregar documentació sensible i establir comunicacions segures» entre ell i Torra.