27 set 2020

Anar al contingut

després de la sentència del judici del procés

Tsunami també en la tecnologia: aquest és el paper d'internet en els disturbis de Catalunya

Com a Hong Kong i a Rússia, la batalla pel relat s'entaula en aquesta xarxa

Raúl Casado (EFE)

Tsunami també en la tecnologia: aquest és el paper d'internet en els disturbis de Catalunya

JORDI COTRINA

No hi ha mobilització que no se substanciï a internet, i les manifestacions i protestes que se succeeixen a Catalunya des que aquest dilluns es va conèixer la sentència condemnatòria del procés se sustenten també en un complex entramat de xarxes que no estan exemptes de riscos. Va succeir a Hong Kong, va passar en diverses onades de protestes a Rússia, va passar els últims anys en les mobilitzacions i vagues feministes a diverses parts del món i està passant ara a Catalunya: la batalla pel relat s’entaula a la xarxa.

Són pàgines web, aplicacions per a dispositius que s’han activat fora dels «mercats» més estandarditzats (Play Store i AppStore) o grups ara multitudinaris en les aplicacions de missatgeria instantània (Telegram s’imposa una altra vegada a WhatsApp).

Les Forces de Seguretat de l’Estat investiguen qui hi ha al darrere de la nova plataforma que està canalitzant i organitzant –i des d’on– les mobilitzacions a Catalunya, l’anomenat Tsunami Democràtic, que ha llançat una sofisticada aplicació a la qual només és possible accedir a través d’un codi QR utilitzat com a «codi de confiança».

Més seguidors que a Hong Kong

Des del seu perfil a Twitter, aquest moviment destaca avui que sumen ja 280.000 seguidors al canal que ha activat a la xarxa de missatgeria Telegram i que han superat amb aquesta xifra el nombre dels que es van adherir a les recents mobilitzacions a Hong Kong, amb una població similar a la de Catalunya.

Els seus responsables actualitzen en el seu perfil les dades de seguidors, i avui xifren en 15.000 les persones que ja s’han descarregat la seva aplicació i asseguren que milers de persones més estan ja mirant d’aconseguir els seus codis QR per poder donar-se’n d’alta. «Us acabaran arribant», diu un tuit. Totes les descàrregues d’aplicacions impliquen cessions (accés a les galeries de fotos, a la localització, etc.) de dades personals, però alguns experts consultats per Efe han advertit del risc afegit que suposa accedir a aplicacions que de moment ningú sap des d’on s’operen i que poden fer-ho des de llocs on els controls de seguretat i les garanties jurídiques siguin més laxos o no existeixin.

La plataforma Tsunami Democràtic, que no té líders identificats, insisteix a través dels seus missatges a les xarxes en l’estratègia de la «no-violència», però algunes formacions polítiques han demanat ja a la fiscalia que actuï contra els seus promotors.

El seu perfil a Twitter suma ja més de 185.000 seguidors, però no segueix ningú («0 seguint») i des d’aquest compte se succeeixen les trucades per sumar-se a la seva aplicació i s’aclareixen els nombrosos dubtes als que tenen problemes per descarregar-la als seus dispositius. 

WhatsApp o Telegram

Però ¿per què es consolida Telegram com a aplicació de missatgeria instantània en aquest tipus de moviments socials?, ¿és més segura que WhatsApp? Eusebio Nieva, director tècnic per a Espanya i Portugal de la multinacional especialitzada en ciberseguretat Check Point, ha explicat que hi ha moltes similituds entre totes dues en termes de seguretat, però també alguns «matisos».

En declaracions a Efe, Nieva ha assenyalat que WhatsApp utilitza un xifrat «punt a punt» en tots els missatges dels usuaris, mentre que Telegram utilitza un protocol diferent en el qual aquest xifratge es produeix entre l’usuari i el servidor, per la qual cosa és menys segura.

No obstant, Telegram ofereix un ventall més gran de possibilitats per garantir la seguretat, entre les quals la d’utilitzar el teclat en mode incògnita perquè no recopili dades d’ús o la protecció davant de captures de pantalla en els xats privats, i emmagatzema les seves còpies de seguretat en un núvol privat i xifrat. Aquesta aplicació permet, a més, esborrar de manera unilateral tot l’historial de missatges que es té amb una persona per no deixar rastre, ha observat el responsable de Check Point, que ha destacat, a més, que permet tenir un compte sense necessitat de facilitar el número de telèfon.

Aplicacions més insegures

Més complexes són altres aplicacions, tot i que el nivell de coneixement d’aquest tipus d’eines per part dels usuaris és cada vegada és gran, i Eusebio Nieva ha observat que les que no es troben disponibles a les principals botigues (Play Store o AppStore) «no tenen el mateix control ni ofereixen les mateixes garanties que qualsevol altre servei». No han sigut validades per aquestes botigues, ha explicat aquest expert, que ha observat que totes les que es poden baixar des d’aquests mercats superen una sèrie de controls per verificar un mínim nivell de seguretat «i que no estan desenvolupades per al seu ús malintencionat».

I sobre els codis QR, Nieva ha advertit que en realitat «no són gaire segurs», ja que, quan s’escanegen, en realitat el que s’aconsegueix és un enllaç per accedir a una altra web, «i aquí és on rau el gran problema de la seguretat».

Segons el seu parer, el principal problema és saber quanta informació s’està abocant en aquest tipus de serveis i quin ús faran de totes aquestes dades personals els que hi ha al darrere d’aquesta aplicació, una cosa que de moment és un misteri.