Torra aclareix que el nou referèndum només és una «proposta» a debatre

El president obvia el malestar d'ERC i JxCat i afirma que «la gent» l'acompanyarà en el seu pla

zentauroepp50439301 191017105719

zentauroepp50439301 191017105719

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Poques hores després de plantejar-ho al Parlament, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha rebaixat l’abast de la seva aposta per exercir l’autodeterminació al final de la present legislatura. En una entrevista a TV-3, el cap del Govern ha reiterat la seva idea d’un altre referèndum, però s’ha puntualitzat que es tractava d’una «proposta», perquè el seu «deure» com a president és fer propostes per poder «exercir la llibertat».

Respecte a la hipòtesi de convocar un nou referèndum, vistos els precedents, Torra ha assegurat: «Em veig amb força per avançar cap a l’autodeterminació, és el meu mandat». I preguntat per la discrepància d’ERC sobre la proposta d’avui, s’ha acollit a paraules del portaveu republicà, Sergi Sabrià, qualificant-lo de «proposta». «Aquest acord l’hem de fer entre tots», ha insistit, obviant el malestar generat a Esquerra, JxCat i la CUP per la seva iniciativa no consensuada prèviament. «Cal fer propostes de cara a la ciutadania, la sentència és un punt d’inflexió», ha insistit.

«La gent»

Sobre els precedents de dificultat de l’1-O i preguntat sobre qui l’acompanyarà en la seva iniciativa, Torra ha contestat: «La gent». «La gent crida per les places i carrers de Catalunya ho tornarem a fer», ha asseverat. Preguntat pel fet de no haver informat de la seva proposta prèviament en el seu grup parlamentari i en els socis del Govern, el president ha reblat: «Tothom sap el que penso, en moltes reunions ho havia comentat infinitat de vegades». I sobre el contingut de la proposta, ha al·legat que «aquest poble que s’està mobilitzant massivament espera de tots nosaltres una proposta».

Torra ha recordat una resolució recent del Parlament a favor del «final de la repressió» mitjançant «una llei d’amnistia», «recuperar drets civils, socials i polítics» i finalment «fixar com exercim el dret d’autodeterminació en el termini més breu possible». Per això, el president ha afirmat, sobre la seva proposta: «Vegem-ho com una oportunitat».

Condemna de la violència

Preguntat sobre la tardança a l’hora de condemnar la violència exercida per sectors independentistes, Torra ho ha negat al·legant: «Nosaltres hem condemnat sempre la violència, l’hem condemnat sempre». I s’ha limitat a afirmar que «va considerar oportú» condemnar-la la matinada de dimarts a dimecres.

Notícies relacionades

D’altra banda, Torra s’ha negat a respondre sobre la seva presumpta relació amb algun delsCDR investigats en relació amb la presumpta comissiód’actes terroristes. «No podem caure en l’error de comentar filtracions no contrastades, siguem seriosos», s’ha limitat a afirmar.

En relació amb les cartes al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, i al rei Felip VI, Torra ha afirmat que només li ha contestat el Monarca, citant-lo a dirigir-se a Sánchez.