ERC es desmarca del referèndum immediat de Torra

Sabrià afirma que cal acumular forces i forçar el govern a negociar

El republicà retreu a Buch que «una policia democràtica no atropella gent»

zentauroepp50441692 barcelona 16 10 2019 pol tica pleno al parlament donde el pr191017135450

zentauroepp50441692 barcelona 16 10 2019 pol tica pleno al parlament donde el pr191017135450 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, va traçar aquest dijous un discurs amb poques sorpreses respecte al que altres vegades ha esbossat. Però aquest discurs, ara, va sonar més distant que mai de la figura i les propostes de Quim Torra. Un desmarcatge al pla llançat per sorpresa pel president de proposar un nou referèndum d’autodeterminació per a aquesta mateixa legislatura. «No és el moment de posar dates», va assenyalar, com altres vegades, Sabrià, «sinó de treballar per acumular forces». El líder parlamentari d’ERC va deixar en evidència el desconeixement que el seu grup tenia sobre el pla de Torra, i després d’assenyalar cortesament que «ERC valorarà» la proposta, li va recordar que «és a través dels grans consensos que l’independentisme s’ha fet gran». És a dir, els grans plans individuals no condueixen a res.

Notícies relacionades

I la recepta d’ERC continua sent la que era des del desembre del 2017. «Obligar el Govern central a seure per negociar una sortida democràtica. Una sortida que passa per exercir el dret a l’autodeterminació», va assenyalar. I per a això no n’hi haurà prou amb la pressió institucional, sinó que es necessitarà de la mobilització popular i de la pressió internacional», va sentenciar.

Crítiques a les actuacions dels Mossos

No va ser aquest l’únic punt de conflicte entre els socis de Govern. Ja en la línia del comunicat que ERC va fer públic dimecres a la tarda, Sabrià va exigir responsabilitats sobre les actuacions policials, en especial dels Mossos. «Hi ha conductes dels Mossos que són inadmissibles. Es necessita més transparència i més comunicació. Prou d’atropellaments. Una policia democràtica no atropella ciutadans», va clamar el republicà amb referència a les cruentes imatges del manifestant arrossegat per una furgona policial a Tarragona, aquest mateix dimecres.