Torra llança la seva proposta de nou referèndum d'esquena al seu Govern

Ni el PDECat, ni ERC, ni els consellers coneixien la proposta de tornar a exercir l'autodeterminació

Els grups parlamentaris obvien la iniciativa del president de la Generalitat

zentauroepp50439301 191017105719

zentauroepp50439301 191017105719

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Xabi Barrena

Desconcert. Aquesta és la paraula que resumeix la reacció de JxCat i ERC davant de la proposta del president de la Generalitat, Quim Torra, contra tot pronòstic, de tornar a exercir l’autodeterminació en aquesta legislatura. De finalitzar la legislatura validant «la independència». Ni postconvergents ni republicans, els de dins del Govern i els que no hi són, ningú van ser consultats sobre això, tal com admeten fonts dels dos grups i de la presidència de la Generalitat.

Torra, doncs, va fer de la seva capa una casaca. És la tendència de les últimes hores. Des d’aixecar-se d’una reunió en plena crisi d’Interior per anar-se’n a una de lesMarxes de la Llibertatfins a no acudir, aquest dijous a les 8.00 hores, al gabinet de crisi que s’havia convocat després dels aldarulls de la nit de dimecres, que se sumen a les de dilluns i dimarts. Pere AragonèsMeritxell BudóMiquel Buch i Ester Capella van quedar perplexos.

En la postconvergència no poden ser més clars: «El PDECat no coneixia el contingut del discurs ni les propostes que se’n deriven». En un context de tensió interna perl’actuació dels Mossos i perl’actuació tardana de Torra a l’hora de condemnar la violència als carrers de Catalunya, el PDECat de moment guarda silenci, així com membres del Govern d’aquest espai polític. I en el discurs del president de Junts per Catalunya, Albert Batet, no hi ha hagut ni una sola menció a la proposta del president i sí reiterades apel·lacions al diàleg.

Fonts de l’entorn de Torra afirmen que s’ha tractat d’una proposta, que no és una decisió presa, perquè ho hauran de decidir els partits. I afirmen que el cap de l’Executiu català ha volgut ser honest en el seu discurs, és a dir, plantejar quin és el seu full de ruta.

Notícies relacionades

No obstant, ERC oscil·la entre l’enuig i la perplexitat. «Mira de netejar la seva consciència davant dels sectors més hiperventilats», va ponderar una veu del partit. Les relacions entre el vicepresident i el president són especialment fredes des del ple del Parlament en què el republicà va callar mentre el postconvergent cridava «llibertat, llibertat» per alsset CDR detinguts.

Una fredor en les relacions que, a través d’un comunicat contra les actuacions d’alguns Mossos, es va fer més visible. I n’hi ha prou amb un exemple ERC es va assabentar a última hora que Torra sortiria davant de les càmeres al nit de dimecres per condemnar la violència que en aquells moments es vivia al centre de Barcelona.