Torra: «Ho tornarem a fer»

El president demana un referèndum i denuncia que la sentència del procés impedeix parlar d'autodeterminació

Torrent aposta per «llibertat, amnistia i referèndum», mentre que els comuns censuren l'actuació del Govern a l'aeroport

torra en el homenaje a la tumba de lluis companys / periodico

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit de nou l’Estat en relació amb el dret d’autodeterminació: «Ho tornarem a fer». En una declaració sense preguntes després de l’ofrena a Lluís Companys, president de la Generalitat afusellat pel feixisme fa 79 anys, Torra ha denunciat que la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés pretén que no es pugui parlar de l’autodeterminació: «Criminalitzar l’independentisme amb la intenció que el poble de Catalunya abandoni no només la lluita democràtica, sinó sobretot les expressions, les paraules. L’ús de les paraules està en joc després de la sentència, ja no podem parlar del dret a l’autodeterminació».

Torra ha afegit: «Ho tornarem a fer, perquè fer un referèndum no és cap delicte, no està contemplat en el Codi Penal. Hi insistirem, el dret d’autodeterminació està reconegut en tractats internacionals reconeguts pel regne d’Espanya». El president, acompanyat pels membres del Govern, ha retut un homenatge a Companys al fossar de Santa Eulàlia i al cementiri de Montjuïc. Respecte a Companys, ha exigit «una declaració d’Estat dirigida a Catalunya i Europa que reconegui el crim d’Estat de l’Estat espanyol contra Companys». En el discurs, Torra no ha fet referència a les mobilitzacions d’ahir ni als incidents de l’aeroport del Prat.

Torrent demana una nova etapa

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, acompanyat per part de la Mesa del Parlament, també ha retut homenatge a Companys. I sobre la sentència, ha reivindicat una nova etapa basada «no només en el lament, en la resistència, sinó especialment en una proposta de futur que s’ha de sintetitzar en la llibertat, l’amnistia i el referèndum, perquè són els valors que defensa una immensa majoria dels catalans i catalanes». 

Colau demana abandonar les trinxeres

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha fet la tradicional ofrena a Companys i en el seu discurs posterior ha reclamat diàleg per fugir de «les trinxeres», després d’una sentència que ha qualificat d’injusta. «Faig una crida als líders polítics de totes les formacions que, malgrat que estiguem en període electoral, facin un esforç de serenitat, prudència i pensar més enllà del 10 de novembre». Colau s’ha felicitat per l’«autoorganització» ciutadana en les manifestacions de protesta per la resolució del Suprem.

Crítiques al Govern

Per la seva banda, el candidat dels comuns, Jaume Asens, ha demanat la compareixença al Parlament del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, per l’actuació del Govern en relació amb la manifestació a l’aeroport del Prat. Asens ha acusat la Generalitat d’«animar la gent a anar a l’aeroport i després els rebia a cops de porra». Per la seva part, Gabriel Rufián, d’ERC, ha defensat el dret «sagrat» a la manifestació. «Estarem al costat de la gent en qualsevol manifestació cívica i pacífica i també fent política». Rufián ha reclamat una llei d’amnistia. En l’ofrena a Companys també hi han participat representants de Junts per Catalunya, el PDECat i Demòcrates.