amb estrangers residents a Espanya

Nou vídeo del Govern central: «Catalunya i Escòcia són històries molt diferents»

L'Executiu es llança a projectar un missatge que reforci el perfil democràtic d'Espanya a l'exterior

JxCat ha denunciat davant de la JEC la campanya i sol·licita la suspensió perquè ha sigut activada en període electoral

video-extranjeros-castellano / periodico

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern central ha difós aquest dimarts un nou vídeo de la seva campanya ‘Spain, everybody’s land’ («Espanya, la casa de tots») que té com a protagonistes sis estrangers residents a Espanya, entre ells una dona escocesa que, a més d’elogiar la qualitat de vida espanyola, afirma: «Catalunya i Escòcia són històries molt diferents, vull remarcar això».

Després del vídeo d’aquest dilluns, en el qual diversos ministres elogiaven la democràcia espanyola en diferents idiomes, les protagonistes del nou vídeo són «històries reals» relatades en anglès per part de sis ciutadans que apareixen identificats pel seu nom i la bandera del seu país, l’escocesa en el cas de Dawn, la dona que obre el muntatge de poc menys de dos minuts.

Respecte a Espanya

«Els espanyols tenen més respecte pels altres quan parlen de política, això mai passaria a Escòcia», afirma aquesta professora d’anglès, que també defensa la qualitat de la sanitat a Espanya: «Els espanyols solen queixar-se dels serveis sanitaris i jo els dic ‘calleu, no teniu res per queixar-vos’», diu fent broma.

El vídeo va alternant intervencions de tots els participants. Soizic, analista política de nacionalitat francesa, diu que «Espanya és un país extremadament democràtic» i relata que ella ha viscut en una dictadura: «La gent que critica Espanya com a no democràtica no sap el que és una dictadura». «Pots recórrer a les forces de seguretat i saps que t’ajudaran», diu Aline, traductora mexicana que assegura que ara mateix no canviaria Espanya com a lloc per viure per cap altre lloc.

El vídeo recull també les opinions de Marissa, nord-americana que elogia el cost i l’accessibilitat de l’educació; Andreas, alemany que valora com d’acollidors que són els espanyols amb els estrangers i la qualitat de vida, i Jonas, suec: «Crec que el sistema democràtic a Espanya funciona bastant bé».

La gravació està sent difosa en el compte de Twitter oficial del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, i el de la Secretaria d’Estat d’Espanya Global, i s’afegeix, així, als esforços del Govern espanyol per defensar la qualitat de la democràcia espanyola a l’exterior i provar de frenar qualsevol intent de l’independentisme d’estendre la seva visió de la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés.

JxCat denuncia la campanya

La coalició Junts ha denunciat davant de la Junta Electoral Central (JEC) el vídeo i sol·licita la suspensió d’aquesta campanya activada en període electoral i dirigida a les xarxes socials perquè contravé l’article 50.2 de la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) i la interpretació que la JEC en fa.

Aquest precepte prohibeix «des de la convocatòria de les eleccions i fins a celebrar-les, qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als assoliments obtinguts».

Notícies relacionades

JxCat ha dirigit un escrit a la JEC en el qual argumenta que aquesta iniciativa «vulnera els principis d’objectivitat i transparència que ha de presidir a tota hora els processos electorals i el principi d’igualtat entre els actors electorals». I agrega que Spain#EverybodysLand (Espanya, la casa de tots) és una campanya «electoralista i partidista, i en cap cas resulta imprescindible per a la salvaguarda de l’interès públic o per al correcte desenvolupament dels serveis públics».

Conclou la seva denúncia amb una petició la Junta Electoral Central perquè requereixi al Govern en funcions el «cessament immediat de la difusió de l’esmentada campanya institucional a través de qualsevol mitjà de comunicació o difusió» i li demana que obri un expedient sancionador contra l’Executiu.