El Govern minimitza el col·lapse del Prat i avala la «ràbia» dels manifestants

Torra, davant de corresponsables estrangers, admet contradiccions entre la mobilització i l'actuació dels Mossos

Budó deixa en l'aire que es pugui o no votar una resolució al Parlament en el ple de dijous

GRAFCAT430  BARCELONA  11 06 2019 -La consellera de la presidencia y portavoz del Govern  Meritxell Budo  durante la rueda de prensa posterior a la reunion semanal del Govern en la ha pedido que se ponga en libertad a los  presos politicos  cuando acabe el juicio contra los lideres del  proces   que esta semana intervendran en el turno de la ultima palabra  en lo que la consellera ha augurado que sera  un ejercicio de dignidad  EFE  Andreu Dalmau

GRAFCAT430 BARCELONA 11 06 2019 -La consellera de la presidencia y portavoz del Govern Meritxell Budo durante la rueda de prensa posterior a la reunion semanal del Govern en la ha pedido que se ponga en libertad a los presos politicos cuando acabe el juicio contra los lideres del proces que esta semana intervendran en el turno de la ultima palabra en lo que la consellera ha augurado que sera un ejercicio de dignidad EFE Andreu Dalmau / Andreu Dalmau (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha afirmat que «s’està acabant d’ajustar» el ple del Parlament en què intervindrà el president Quim Torra dijous per analitzar la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés. «No se m’ha traslladat que hi hagi un format decidit», s’ha escudat, en relació amb la informació segons la qual els grups independentistes no han arribat a un acord sobre la votació d’una resolució conjunta sobre la sentència del Tribunal Suprem.

«Com a Govern no hi ha una proposta a aportar però s’està treballant alguna proposta que es pugui aprovar, des dels partits que donen suport al Govern, una proposta, estem treballant amb la fórmula final, la voluntat és que pugui ser aquest dijous», ha afegit.

Els «incidents» del Prat, minimitzats

En relació amb les actuacions per part dels Mossos aquest dilluns, Budó ha dit que hi va haver més de 220 concentracions per protestar contra la sentència i que «aquestes manifestacions molt majoritàriament es van portar a cap de manera cívica; és veritat que hi va haver incidents puntuals però no permetem que això distorsioni la resposta d’ahir, massiva, cívica i pacífica». Budó ha afegit que s’estan «investigant» les imatges de l’actuació policial. La concentració massiva a l’aeroport es va saldar amb més de 100 vols cancel·lats. Budó ha admès que el recolzament a la mobilització i l’actuació dels Mossos, genera «de vegades contradiccions difícils de resoldre».

«Accions contundents»

«Compartim la ràbia de la gent, i les accions de la gent, mostrem la nostra solidaritat amb els ciutadans que es van manifestar de forma pacífica i cívica però també amb accions contundents com el col·lapse de l’aeroport del Prat», ha afegit. Budó ha insistit que «entenem» que la ciutadania «es vulgui mobilitzar i respectem i volem garantir el dret a la manifestació i a la concentració perquè les sentències no només condemnen els presos sinó que marquen un abans i un després en la democràcia de l’Estat».

Contradiccions

Notícies relacionades

Prèviament, en una roda de premsa només amb periodistes estrangers, Torra ha admès també la «contradicció» entre el recolzament a la manifestació i l’actuació dels Mossos per part del Govern. «Certament li reconec aquestes contradiccions, però per això si hi ha qualsevol excés que se salta els protocols assignats per als Mossos hi haurà les investigacions que hi hagi d’haver fins al final i amb les últimes conseqüències», ha assumit.

Budó ha anunciat que el president Torra enviarà una carta als presidents i primers ministres de la UE, del G-20 i l’EFTA sobre el seu rebuig de la sentència. El conseller d’Exteriors farà una «gira» per països europeus per explicar la posició del Govern sobre la sentència i remetrà una carta als ministres d’Exteriors de la UE. També ha confirmat la reunió del conseller Buch amb els cònsols, com va avançar EL PERIÓDICO aquest dilluns. I durant aquesta setmana els membres del Govern anul·laran tota la seva agenda tret de per a actes vinculats a la protesta contra la sentència del Suprem. Aquest dimarts diferents membres del Consell Executiu visitaran els centres penitenciaris en els quals es troben els condemnats per les sentències.