REACCIONS

Torra sobre la sentència del procés: «És un acte de venjança, no de justícia»

El president, al costat del Govern, el president del Parlament i l'expresident Mas, considera «injusta i antidemocràtica» la sentència

Fa una crida a donar una resposta basada en la «determinació, serenitat, fermesa i civisme» i demana una reunió al Rei i a Pedro Sánchez

respuesta institucional de torra y el govern en la generalitat / periodico

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat dels membres del Govern, el president del Parlament, Roger Torrent, membres de la Mesa del Parlament, així com l’expresident Artur Mas i els expresidents del Parlament Joan RigolNúria de Gispert i Ernest Benach, ha qualificat la sentència del procés com «un acte de venjança i no de justícia» i ha fet una crida a la societat a donar una resposta «amb determinació, serenitat, fermesa, civisme, sentit democràtic i pacífic que ens caracteritza, és una causa justa perquè la causa de la llibertat és de justícia».

[Seguiul’última hora a Barcelona i Catalunya després de la sentència del procés.]

Torra ha demanat comparèixer al Parlament i remetrà una carta al rei Felip VI i al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, per a una «reunió urgent». El president ha mostrat la seva intenció d’avançar cap a la independència.

Torra ha afirmat: «El Govern i jo mateix rebutgem aquestes sentències per injustes i antidemocràtiques, per formar part d’un judici polític i una causa general contra el dret a l’autodeterminació de Catalunya i l’independentisme, avui estem més que mai al costat de les seves famílies».

Defensa del referèndum i càrrega contra l’Estat

El president ha assegurat que els condemnats van complir un mandat electoral, en relació amb el referèndum i ha remarcat en la seva intervenció la voluntat de diàleg. «Van treballar fins a l’últim minut per fer-ho [el referèndum] de manera acordada amb l’Estat». Torra ha defensat el dret a l’autodeterminació i s’ha queixat que «mai ha tingut resposta positiva per part de l’Estat». I ha descrit en termes molt crítics l’Estat, parlant d’«involució democràtica i repressiva» d’un Estat «incapaç d’assumir tota la democràcia». «S’han vulnerat drets fonamentals dels acusats i de tots els catalans a qui representaven», amb una «persecució pròpia de règims autoritaris caducs».

Cap a la república

Notícies relacionades

Torra ha llegit en castellà part de la seva declaració, per remarcar que «el camí de la solució dels conflictes és sempre la paraula, el vot i la llibertat; l’amenaça, la presó i el càstig no són la solució de res». I en aquest punt ha mostrat la «determinació» de «construir un estat independent» i «avançar cap a la república catalana sense excuses».

El president ha demanat al Parlament comparèixer en els pròxims dies i ha convocat una reunió extraordinària del Govern per aquest dimarts. També enviarà una carta al rei Felip VI i al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, per demanar-los una «reunió urgent» per avaluar la situació en l’«hora greu» que viu Catalunya.