corrupció

Lamela situa Aguirre en una reunió en què «es va convidar» a contractar amb Púnica

Güemes ha negat que Aguirre o González li imposessin directrius sobre empreses

jregue32799525 madrid  15 02 2016  esperanza aguirre  partido popular  que 170615104356

jregue32799525 madrid 15 02 2016 esperanza aguirre partido popular que 170615104356 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’exconseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Manuel Lamela, ha situat els expresidents regionals Esperanza Aguirre i Ignacio González en una reunió feta el 2004 en què presumptament es va convidar els consellers d’aquella època a contractar empreses investigades en el ‘cas Púnica’ per a la presumpta desviació de diners de fons públics. 

Els interrogatoris s’han centrat a indagar sobre com funcionava una clàusula d’un 1% que s’havia d’incloure en els plecs de licitació d’obres per la qual s’obligava cada contractista a abonar-la en concepte de publicitat, un mecanisme –segons el jutge– establert per a la presumpta desviació de fons al Partit Popular.

En la seva declaració, Lamela ha ratificat les manifestacions que va efectuar el juny del 2017 davant de la Guàrdia Civil en qui va afirmar que Aguirre va ser present en una reunió del 2004 en la qual es van donar «instruccions precises» per contractar l’empresa Over Marketing.

Així mateix, l’exconseller madrileny hauria indicat davant del magistrat que els encarregats de les licitacions era presumptament l’exconseller Alberto López Viejo, que compleix presó pel cas Gürtel, i la llavors directora de Comunicació.

Coneixedor de la clàusula

Juan José Güemes hauria manifestat davant del jutge que no recordava que es parlés d’una clàusula d’un 1% en les reunions i ha negat que Aguirre o González li imposessin contractar cap empresa

Així mateix, ha assenyalat que va conèixer l’existència de l’esmentada clàusula quan va arribar a la Conselleria de Sanitat a través del mateix Lamela. També ha insistit que no tenia res a veure amb la gestió econòmica ni del PP de Madrid ni del PP nacional.

Pròximes cites

Notícies relacionades

Per quan acudeixin Aguirre i González ja hauran declarat Lamela i Güemes, citats dilluns. El primer, com a «principal impulsor» de la clàusula de l’1% i part d’aquest «pla preconcebut a començaments del 2004 dirigit a desviar fons públics, en aquest cas del pressupost del Pla d’Infraestructures Sanitàries 2004-2007». Els investigadors apunten que, a més, coneixia la falsedat de les factures presentades per l’empresari Horacio Mercado i, tot i així, hauria ordenat que es paguessin.

Respecte a Güemes, va ser al costat de Lamela assistent en aquesta reunió del 2004 en la qual s’hauria ordenat donar la publicitat a les empreses d’Horario Mercado i «es va involucrar en el pla per aconseguir fons públics per al PP de Madrid», segons la interlocutòria d’imputació. Va aprovar la licitació d’un contracte des de la Conselleria d’Ocupació i Dona per al 2005 i 2006 amb què s’haurien desviat fins a prop de 200.000 euros de diners públics amb les factures falses de Mercado. Tots dos estan investigats per presumptes delictes de malversació de cabals públics agreujada, falsificació de documents, frau, tràfic d’influències, prevaricació i falsedat electoral.