CORRUPCIÓ AL PP

Cifuentes es desvincula davant el jutge del finançament il·legal del PP de Madrid

Una desconfiguració tècnica obliga a interrompre l'interrogatori per canviar-lo de lloc

L'expresidenta madrilenya assegura que va adjudicar la restauració de l'Assemblea de Madrid per criteris de qualitat

cifuentes-roca

cifuentes-roca / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes ha complert amb el paper que se li suposa a una imputada i davant el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón s’ha desvinculat del finançament il·legal del PP de Madrid i ha dit desconèixer fins i tot si existia una caixa b. En la seva accidentada compareixença com a imputada en el ‘cas Púnica’,sí que s’ha permès introduir el nom de l’actual president del PP, Pablo Casado, com un dels patrons de Fundescam, tot i que va precisar que li corresponia per presidir Noves Generacions.

La seva declaració va haver d’interrompre’s per una «desconfiguració tècnica», ja que s’estava escoltant a la sala de premsa. Després d’intentar solucionar-lo, el jutge, que només veia l’opció de «tallar els cables», va preguntar a les parts què fer, ja que aquestes compareixences se celebren a porta tancada i només hi poden assistir, a banda d’ell mateix, la fiscalia i els advocats dels imputats. Al final es va decidir traslladar l’interrogatori a una altra sala i reiniciar-ho on s’havia interromput, sense la necessitat de tornar a començar.

Segons fonts presents en la declaració, l’expresidenta madrilenya va explicar que els patrons de la fundació a través de la qual el PP es finançava il·legalment eren nomenats en funció de l’organigrama del partit. Va dir ignorar fins i tot que el llavors president de la patronal madrilenya, Arturo Fernández, hauria realitzat alguna donació al PP a través d’aquesta via.

La imputació d’aquesta expresidenta madrilenya respon precisament a la suposada adjudicació «arbitrària» dels serveis de restauració de l’Assemblea de Madrid els anys 2009 i 2011 al grup Cantoblanco, propietat d’aquest empresariEl jutge va decidir imputar-la amb la seva antecessora a la Presidència de Madrid, Esperanza Aguirre, per presidir la taula de contractació i, a més, formar part del comitè d’experts que va avaluar els aspirants. Cifuentes va assegurar al jutge que l’adjudicació es va fer amb les condicions de qualitat, tècniques i organitzatives de la taula.

Omplir mítings

Notícies relacionades

La imputada va dir que des que ella es va posar al capdavant de la Comunitat no hi va haver cap contracte que inclogués la clàusula de l’1% que, segons el jutge, va establir Aguirre per finançar el partit al destinar aquest percentatge de cada licitació madrilenya a publicitat amb l’empresa d’Horacio Mercado, Over Marketing. 

Cifuentes va dir que la seva missió era política i la seva tasca va consistir a «omplir mítings», per la qual cosa desconeix els aspectes sobre finançament pels quals li van preguntar. Als mitjans els va dir que la seva relació amb la Púnica va ser personar la Comunitat com a acusació.