Trasllat de les restes de Franco

El prior del Valle de los Caídos renuncia a oposar-se físicament a l'exhumació però estudia un recurs

El frare Santiago Cantera ha suspès una conferència per reunir-se amb un assessor legal

Els primers tècnics de l'obra d'exhumació han visitat ja la basílica on reposa Franco

undefined50353927 madrid  11 10 2019 politica ultimos visitantes de la tumba d191011203200

undefined50353927 madrid 11 10 2019 politica ultimos visitantes de la tumba d191011203200 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El frare de San Benito Santiago Cantera Montenegro, prior de l’abadia que custodia del Valle de los Caídos, tenia la tarda d’aquest divendres dos assumptes urgents en els quals pensar. El primer, com reacciona a l’ordre governamental de tancament del monument que el franquisme va omplir de morts; el segon, on celebrarà la seva missa diària i contractual els pròxims dies, ja que la basílica en la qual passen els seus últims moments les restes del dictador ja no s’obrirà fins que es realitzi l’exhumació.

Per la primera raó més que per la segona, el prior ha suspès una conferència titulada ’Espanya en la Història’ que tenia previst impartir a la Casa de Cultura de San Lorenzo d’El Escorial a les 19 hores. Davant d’un saló ple de públic, els organitzadors, de l’Asociación Cultural Amanecer de España, han explicat que «les circumstàncies després de la decisió del Consell de Ministres» han obligat la suspensió.

Patrimoni Nacional ha decidit aquesta tarda tancar el monument a les visites fins que s’acabi l’exhumació. Dues hores i mitja abans de la conferència, el prior rebia la notificació de l’organisme, dependent de Presidència del Govern, i demanava reunir-se amb un advocat de la comunitat. Fonts pròximes a l’abadia afirmen que entre aquest dissabte i dilluns podria tenir ultimat el recurs contra l’ordre.

«És que, a més,si arriba a sortir del Valle per venir a fer la conferència, s’exposava que no pogués tornar a entrar»,explicaven en l’associació. Poques hores abans, a través de la web de la revista eclesial ‘Vida Nueva’, Cantera ha filtrat que no s’oposarà per la força a l’exhumació, com havia insinuat fa uns dies a alguna gent propera. Una altra cosa és la via legal que, recordava en la informació, mai ha deixat de recórrer la seva comunitat.

Santiago Cantera, prior del Valle de los Caídos. / El Periódico

A San Lorenzo, el públic que omplia la sala d’actes sortia rondinant contra el Govern. Regeix la localitat madrilenya el Partit Popular, en aliança amb Vox i Ciutadans. Del partit taronja és el regidor de Cultura, Enrique Peris, que assegura a EL PERIÓDICO que la conferència «estava programada amb mesos d’antelació».

També diu Peris que a la seva corporació no «li agrada la censura prèvia», si bé aclareix que la suspensió de l’acte «no s’ha degut a cap imposició externa». I tot abans d’afegir que la seva regidoria va cedir la Casa de Cultura a Cantera «igual que la cedeix a altres organitzacions, com Amnistia Internacional, sense anar més lluny».

Protestes

Hi havia tensió a la sala, com n’hi ha hagut aquesta tarda a la basílica del Valle, quan ha arribat l’hora de sortir d’allà per l’ordre governamental. Una senyora que visitava el lloc s’ha embrancat amb els guàrdies de seguretat privada del monument per fer fotos amb el mòbil, i també dos visitants més que han tret una bandera d’Espanya (constitucional) i han cridat visques a Franco, i encara un altre més que s’ha estirat a terra per fer un petó a la llosa de granit sota la qual reposen les restes embalsamades, malgrat l’admonició dels vigilants. «¡Deixin-me, ho faig pel meu pare!», els ha dit.

Notícies relacionades

La tomba del general  s’ha pogut veure per última vegada aquesta tarda al cingle de Cuelgamuros, i pel fervor mostrat per alguns visitants es diria que es confirma la por dels assessors del Govern que el lloc de reinhumació, el cementiri madrileny d’El Pardo, es converteixi almenys al principi en un lloc de peregrinació dels franquistes.

Aquesta tarda, informen fonts no oficials de Patrimoni Nacional, i després d’anar-se’n el públic, han entrat a la basílica els primers tècnics als quals s’han encarregat els treballs de reobertura de la fossa, per a un primer examen del terra de l’altar, les lloses de marbre negre del qual envolten al granit de la tomba.