El Govern exhumarà Franco abans del 25 d'octubre

El Valle de los Caídos estarà tancat fins al dia del trasllat del dictador

Sánchez torna a activar la sortida de les restes després de l'aval del Suprem

jcarbo44737989 valle caidos190207144928

jcarbo44737989 valle caidos190207144928 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Gairebé 44 anys després de la seva mort, queden pocs dies perquè Francisco Franco surti de la seva tomba. El llarg i complex procediment del Govern per treure les restes del dictador del Valle de los Caídos va fer aquest divendres el seu penúltim pas. El cadàver del dictador sortirà de la seva actual tomba d’Estat, en un mausoleu sota una creu de 150 metres d’altura, i serà reinhumat al petit cementiri de Mingorrubio, a El Pardo (Madrid), abans del 25 d’octubre, a les portes de la campanya electoral. 

Aclarida la via judicial, una vegada que el Tribunal Suprem li va donar la raó en tot davant els nets de Franco, el Govern va evitar posar data al trasllat del cadàver i va optar per una forquilla, perquè necessita «tenir el Valle de los Caídos tancat, amb les condicions tècniques adequades», va dir la vicepresidenta, Carmen Calvo. Tot i que el límit temporal se situa el 25 d’octubre, el més probable, expliquen a la Moncloa, és que la sortida de les restes es produeixi entre el 18 i el 22. L’Executiu vol donar-se temps. Les actuacions per a l’exhumació van començar ahir a la tarda, quan l’Executiu va tancar el Valle de los Caídos, que continuarà així fins que Franco n’hagi sortit. 

«Ho farem amb absolut respecte a les restes i a la mateixa família, amb la discreció que correspon –va explicar Calvo–. Avisarem la família amb 48 hores d’antelació del dia exacte i l’hora, perquè hi puguin assistir si ho creuen oportú».

Els nets del dictador podran ser presents quan s’obri la tomba al Valle de los Caídos (que a partir de llavors s’haurà de convertir en un lloc per a «la pau, el perdó i la justícia», va dir Calvo) i també quan les restes tornin a ser enterrades a la cripta de Mingorrubio. Però, no, els mitjans de comunicació, que només podran prendre imatges de la comitiva que traslladarà Franco des d’«algun lloc públic». 

El Govern encara no ha decidit si transportarà el cadàver per carretera o per aire, en helicòpter. Però aquesta última possibilitat, avançada per EL PERIÓDICO, és la que té més punts d’aplicar-se. Entre el Valle de los Caídos i el cementiri de Mingorrubio hi ha gairebé 60 quilòmetres de carretera i l’Executiu vol evitar, sobretot, protestes de nostàlgics de la dictadura. «Decidirem el [mitjà de transport] que sigui tècnicament més segur i el de menor incomoditat per als ciutadans», va explicar la vicepresidenta.

«NO ERA DIGNE» / Per al Govern és una satisfacció extraordinària, perquè suposa tancar amb dignitat, rotundament, el que no era digne 40 anys després. El Govern ha pres i ha assolit aquesta decisió en a penes 16 mesos», va continuar Calvo. L’Executiu va decidir a mitjans de març que Franco fos exhumat el 10 de juny. Però el recurs de la família i la decisió del Suprem de paralitzar el trasllat de les restes fins que no resolgués sobre el fons de l’assumpte, va provocar que la mesura, la més simbòlica i la de més abast internacional presa fins ara per Sánchez, s’hagués de postergar. Ara ja no queda cap escull. 

Notícies relacionades

L’últim, molt menor, el representava el prior del Valle de los Caídos, el pare Santiago Cantera, que havia anunciat que no pensava autoritzar l’entrada a la basílica on es troba Franco. A l’Executiu no li ha preocupat gaire aquest front. El Vaticà ja havia deixat clar que no pensava oposar-se després de conèixer la sentència, dictada per unanimitat, del Suprem. «Això és cosa jutjada. Final de terme. El 25 d’octubre les restes de Franco ja no estaran al Valle de los Caídos», va deixar clar Calvo. Poc després, el prior, candidat de la Falange en els anys 90, va dir que no oferiria resistència. 

L’exhumació arriba en un moment molt convenient per a Sánchez. A les portes de les eleccions del 10 de novembre, quan des de Podem es posa en dubte que el president en funcions sigui en realitat un dirigent d’esquerres, la mesura serà un dels actius amb què el PSOE es presentarà a aquesta cita amb les urnes. Mentre observen senyals inquietants sobre el resultat de les imminents generals, les quartes en quatre anys, els socialistes confien en el seu efecte mobilitzador.