INTERVENCIÓ CONTROVERTIDA

Xoc polític pel discurs del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya

El PP afirma que va ser una intervenció «absolutament impecable»

JxCat assegura que el discurs va ser «infame, indigne, una vergonya»

guardia civil / periodico

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El polèmic discurs del general de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, durant un acte dimecres a Sant Andreu de la Barca continua portant cua. Si pel PP va ser una intervenció «impecable», per JxCat no va ser cap altra cosa que «una vergonya». La ponència, dura contra l’independentisme, va fer que la representació dels Mossos d’Esquadra que va assistir a l’acte de la patrona a Sant Andreu de la Barca abandonés la cerimònia «ofesa» i abans del previst.

Els populars s’han entaulat aquest dijous amb associacions de la Guàrdia Civil i sindicats de Policia Nacional, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, en una trobada oficiada per la número u per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, i el dirigent del PPC, Alejandro Fernández. En una roda de premsa al finalitzar la reunió, Álvarez de Toledo ha defensat que el discurs de Garrido va ser «absolutament impecable» i ha carregat contra la «sobreactuació» dels comandaments de la policia autonòmica. «El que es va dir va ser de pur sentit comú i no entenc que [Teresa] Cunillera es veiés obligada a demanar perdó [...] És un fet insòlit», ha defensat, i ha exigit explicacions a la comitiva dels Mossos d’Esquadra. 

«Això és el món al revés, quan un guàrdia civil defensa la legalitat i l’ordre constitucional es considera una provocació, i aquí succeeixen coses com que hi ha comandaments dels Mossos d’Esquadra que han participat en un procés revolucionari d’atac a les institucions i a l’ordre constitucional, i això es pot considerar normal. Això no és normal», ha apuntat, i ha defensat un increment de plantilles al territori català.

La postulant del PP ha afirmat que no n’hi ha prou amb el recolzament moral», per la qual cosa ha exigit millores i incentius per a la Guàrdia Civil. En aquest sentit, ha advocat per l’equiparació salarial entre forces i cossos de seguretat, a més d’un plus territorial a aquells que siguin destinats a Catalunya. «Cal donar incentius perquè vinguin aquí i combatin la fustigació social que es produeix», ha afegit, i ha raonat que cal «reparar 40 anys de replegament de l’Estat a Catalunya» i «un intent sistemàtic per expulsar el constitucionalisme» fent un «desplegament» per «enfortir la presència de l’Estat a Catalunya».

En el mateix sentit s’ha expressat el líder de Cs, Albert Rivera, que ha dit que no entén per què van abandonar l’esdeveniment. «¿Què és el que va molestar exactament del discurs? Jo no ho entenc. Em sembla que és un discurs constitucionalista d’una persona que representa l’Estat i que defensa les meves llibertats», ha declarat en una entrevista a TVE. Segons el seu parer, és «al·lucinant» que «calgui demanar perdó perquè una força de seguretat de l’Estat tingui presència a Catalunya», i ha recordat la resolució aprovada recentment pel Parlament que apostava per la retirada de la Guàrdia Civil: «No volen guàrdies civils perquè detenen els comandos separatistes que tenen explosius, perquè entren a les seus de Convergència quan els enxampen amb el 3%, per això els molesta la Guàrdia Civil», ha assenyalat en al·lusió als casos de corrupció de l’antiga CDC.

«Ho tornarem a fer»

Durant el seu discurs, Garrido havia utilitzat, en català, l’al·legat final de Jordi Cuixart «ho tornarem a fer» en el judici al Tribunal Suprem, per apuntalar que la Guàrdia Civil es mantindrà ferma en el compromís «amb Espanya» de treballar «per la llibertat i la seguretat de tots els ciutadans»: «Ho vam demostrar fa dos anys, ho hem tornat a demostrar recentment i, cada vegada que sigui necessari, ho tornarem a fer», va apuntar, una cosa que ha enfadat els postconvergents.

Notícies relacionades

El portaveu de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, ha assegurat que «el discurs del senyor Garrido és erroni, infame, indigne, una vergonya». «Quan va dir que ho tornaria a fer ¿a què es referia? ¿A tornar a pegar els ciutadans, a participar del clima de repressió? El que hauria de fer és demanar perdó», ha sentenciat en declaracions als periodistes.

El cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Garrido, va reivindicar el paper dels agents de l’institut armat davant del referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i en la fonamentació de la futura resolució del Tribunal Suprem sobre el judici del procés independentista. També va valorar que l’operació Judes contra els CDR acusats de terrorisme «ens enfronta a tots a la veritat» que «la pretesa revolució dels somriures» s’ha convertit amb més facilitat de la desitjada en «un rictus» que «dissimula odi i mesquinesa capaç de generar dolor i sofriment».