MEMÒRIA HISTÒRICA

El Suprem respon al Govern que ja pot exhumar Franco

Respon al prior que les sentències han de ser acatades per tots els ciutadans

Torna a marcar el camí al jutge Yusty, al recordar que només l'alt tribunal pot corregir el Consell de Ministres

undefined44738013 madrid  21 08 2018  valle de los caidos   foto  jos  luis ro190929085401

undefined44738013 madrid 21 08 2018 valle de los caidos foto jos luis ro190929085401 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Govern de Pedro Sánchez ja pot exhumar Francisco Franco quan consideri oportú. El Tribunal Suprem ha respost a l’Advocacia de l’Estat que l’autorització per actuar al Valle de los Caídos es va produir amb la sentència que va rebutjar el recurs de la família del dictador contra els decrets del Consell de Ministres. La consulta de l’Executiu responia a l’amenaça del prior de la basílica del Valle de los Caídos que impediria el trasllat de les restes.

L’alt tribunal, que encara ha de rebutjar els recursos presentats per la comunitat benedictina del Valle, la Fundación Francisco Franco i l’Asociación para la Defensa del Valle de los Caídos, afirma que «els acords del Consell de Ministres» per procedir a l’exhumació «no infringeixen la inviolabilitat de la basílica ni el dret fonamental a la llibertat religiosa», al·legada pel prior administrador. El Suprem afegeix que la negativa del religiós «havia de considerar-se decaiguda a la vista» de la sentència que va autoritzar el trasllat de les restes. 

A més, recorda que l’article 118 de la Constitució obliga a tots a complir les sentències fermes, condició de la dictada per la Secció Quarta de la Sala Contenciosa que va autoritzar l’exhumació del general colpista i el seu trasllat al cementiri de Mingorrubio, al districte madrileny d’El Pardo, on ja descansa la seva dona. Per això el recurs al Constitucional anunciat pels seus nets difícilment pot parar la seva execució, sobretot tenint en compte que aquesta ja es pronunciava sobre els drets fonamentals en conflicte.

Serrells diversos

Malgrat la contundència de la sentència, la Sala Tercera ha hagut de dictar tres interlocutòries i dues providències per acabar amb diversos serrells que impedien tancar aquest episodi, que ha acompanyat tot el Govern de Sánchez.

Les interlocutòries han aixecat la paralització cautelar de l’exhumació que va acordar al juny fins a adoptar la decisió definitiva sobre el trasllat de les restes. Amb les providències ha donat resposta al prior, indicant al Govern que té via lliure, i li ha tornat a marcar el camí al jutge número 3 del Contenciós de Madrid, José Yusty, que va paralitzar l’autorització de l’Ajuntament de San Lorenzo d’El Escorial per realitzar les obres. 

El Suprem insisteix que és l’únic que pot revisar les decisions del Consell de Ministres, així «com les incidències esdevingudes en la seva execució». Ho fa al denegar la personació en el recurs de l’Asociación para la Defensa del Valle de los Caídos que va demanar el particular que va instar l’actuació del jutge Yusty. El Suprem diu que «no pot ser part processal afectada o interessada en un recurs contenciós administratiu».

Davant del TC

La família del dictador Francisco Franco recorrerà al Tribunal Constitucional per intentar suspendre l’exhumació de les seves restes, que el Govern pretén emprendre de manera imminent, una cosa que sembla prou improbable tenint en compte que el Suprem sobre el que s’ha pronunciat és en relació amb drets fonamentals. El seu advocat, Luis Felipe Utrera-Molina, ha confirmat a TVE que presentarà un recurs d’empara en què demanaran la suspensió cautelaríssima, tal com ja havia anunciat.

A més, una vegada resolt l’aclariment de sentència demanada per la família, el Suprem aborda aquest dijous l’últim obstacle que impedeix executar la mesura: les mesures cautelars que pesen sobre els altres recursos que continuen vius al tribunal. Són els últims serrells que la Secció Quarta Contenciosa de l’alt tribunal vol deixar tancats aquesta mateixa setmana, després d’arxivar la petició dels nets.

Ara els toca estudiar si aixequen la suspensió cautelar que el mateix tribunal va establir el juny contra l’acord del Govern per treure el dictador del Valle de los Caídos i que encara pesa sobre els tres recursos encara no resolts de la comunitat benedictina, la Fundación Francisco Franco i l’Asociación para la Defensa del Valle de los Caídos. Res indica que es mantinguin aquestes cautelars, per la qual cosa el Govern tindrà llum verda per poder aprovar la mesura al Consell de Ministres d’aquest mateix divendres. Els magistrats també tenen previst respondre a l’escrit remès pel prior a la Sala, que en les últimes hores s’ha convertit en el principal detractor de l’exhumació.

En paral·lel, un altre procediment encara continua viu a Madrid: el jutge José Yusty manté paralitzada de forma cautelaríssima la llicència d’obres municipal per aixecar la llosa, encara que el Suprem va dir que l’esmentada llicència no era necessària.

Calvo: «Queden molt pocs dies»

Notícies relacionades

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dijous que «queden molt pocs dies» perquè el Consell de Ministres aprovi els «últims elements de tràmit» que permetin l’exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos.

«Que ningú tingui ni el més mínim dubte que les restes de Franco les traurem», ha dit Calvo en una entrevista a Telemadrid, en què ha remarcat la «determinació ferma» del Govern en aquest assumpte.