El Suprem rebutja l'intent dels Franco de retardar l'exhumació

Aprofita la seva resolució per dir al jutge Yusty que només l'alt tribunal pot revisar les decisions del Consell de Ministres

La Sala del Contenciós encara ha d'aixecar la suspensió cautelar que pesava sobre tres recursos

undefined44738007 madrid  21 08 2018  valle de los caidos   foto  jos  luis ro190811120629

undefined44738007 madrid 21 08 2018 valle de los caidos foto jos luis ro190811120629 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Secció Quarta del Contenciós del Tribunal Suprem ha rebutjat l’últim intent dels Franco per mirar de retardar l’exhumació del seu avi . En una interlocutòria, respon als nets del dictador que no ha d’aclarir la sentència en què va donar el vistiplau al trasllat de les restes al cementiri de Mingorrubio, al districte madrileny d’El Pardo, en relació amb l’autorització eclesiàstica. Afirma que la negativa del prior de l’Abadía del Valle de los Caídos, al·legada pels Franco, estava condicionada al que decidís el tribunal, com assenyalava la mateixa resolució.

Afegeix, per si hi ha algun altre dubte, que és l’únic òrgan judicial a qui «correspon conèixer de les actuacions del Consell de Ministres», en el que podria interpretar-se com un missatge al jutge del Contenciós número 3 de Madrid, José Yusty, que manté obert un procediment en què va paralitzar l’autorització de l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial, municipi al qual pertany el Valle de los Caídos, per aixecar la llosa. 

Després de la resolució feta pública aquest dimecres, al Suprem encara li queda pendent un però judicial perquè es pugui procedir a l’exhumació. Es tracta d’aixecar la paralització cautelar de la data que al juny va donar el Govern de Pedro Sánchez en els recursos interposats per la Comunitat Benedictina del Valle de los Caídos, la Fundació Francisco Franco i l’Associació d’Amics del Valle de los Caídos, tal com el va instar l’Advocacia de l’Estat.

L’alt tribunal havia avalat el trasllat de les restes del dictador en el recurs dels quatre que va rebre més complet, perquè va ser l’interposat per la seva família, que era l’única que podia al·legar el dret a decidir on havia de ser enterrat el seu avi. No obstant, l’obcecació mostrada pels nets, que només van accedir a fer que les restes reposessin a la cripta de la catedral de l’Almudena, va portar l’Executiu a dictar un segon decret fixant el cementiri de Mingorrubio, al districte madrileny d’El Pardo, com el lloc on seria traslladat, ja que la seva dona, Carmen Polo, ja descansa al panteó corresponent.

El Govern també va posar llavors una data: el 10 de juny. El Suprem llavors va acordar paralitzar cautelarment la data fins a adoptar una decisió definitiva que va ser l’adoptada la setmana passada. La Secció Quarta encara ha de resoldre aquests recursos per concloure totalment la seva intervenció en l’operació per treure Franco del Valle de los Caídos.

En mans de Yusty

Notícies relacionades

Mentre el Suprem procedeix a anar tancant episodis, el jutge del Contenciós número 3 de Madrid, José Yusty, segons les fonts jurídiques consultades per EL PERIÓDICO, té encara previst donar trasllat als Franco de la petició d’arxiu que va rebre de l’Advocacia de l’Estat amb una còpia certificada de la sentència de l’alt tribunal.

D’aquesta manera, retarda una resolució que amb la del Suprem a la mà no tindrà més remei que adoptar, perquè va resoldre les objeccions que posava a l’autorització de l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial, municipi al qual pertany la basílica de Cuelgamuros, a procedir a l’aixecament de la fossa del dictador.